TV Brasil’e konuşan bulunan Brezilya Devlet Başkanı Dilma Rousseff, görevinin askıya alınmasıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
Rousseff, “Bu ülkedeki siyasi aktörler arasındaki tezatlık seviyesine bakarsak, halka müracaat etmek gerekiyor. Sanıyorum bu, bir tür plebisit olabilir” dedi.
Bu arada geçici Brezilya Devlet Başkanı Michel Temer'in darbeyle göreve geldiğini savunan binlerce kişi, ülkenin yaklaşık 40 kentinde gösteri yaptı.
Hem eski Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula Da Silva hem de geçici olarak görevden alınan Devlet Başkanı Dilma Rousseff'in destekçileri, ülkenin en büyük kentlerinden Sao Paulo'da sokaklara döküldü.
Sao Paulo'daki gösteride konuşan eski Devlet Başkanı Lula, Rousseff'in yerine göreve gelen Temer'in geçici devlet başkanı gibi değil, seçimle iş başına gelmiş gibi davrandığını söyledi. Lula ayrıca, geçici hükümeti, ülkeyi yönetmemek, sadece kamu mallarını satmaya çalışmakla suçladı.
Brezilya Kongresi'nin üst kanadı Senato'da 12 Mayıs'ta yapılan oylamada Rousseff'in bütçe açığını saklamak için mali kuralları ihlal etmek suçlamasıyla yargılanması kabul edilmişti. Rousseff, 6 aylık yargılama süreci boyunca görevden alınmış, yerine yardımcısı Temer getirilmişti.
Rousseff'in suçlu bulunması durumunda Temer, devlet başkanlığını 2018'de düzenlenecek seçime kadar yürütecek. Temer'in adı da devlete ait Petrobras şirketiyle ilgili yolsuzluk iddialarında geçiyor.
Dilma Rousseff, aynı zamanda 2003-2010 arasında Petrobras'ın başkanlığını yürüttüğü sırada şirkette 800 milyon dolarlık yolsuzluk yapıldığı, ihalelere fesat karıştırıldığı, yetkililerin rüşvet aldığı suçlamalarıyla karşı karşıya bulunuyor.