Erdoğan’ın cenazede konuşması ile tarafından kibarca engellenirken, Kabe’den bir parçayı tabuta koyma ve Diyanet İşleri Bakanı Mehmet Görmez’e Kuran okutma girişimi de ters tepti. Erdoğan’ın heyetinin cenazenin asıl kaldırılacağı günkü katılımı iptal edip geri dönmesi gürültü koparttı. Olay Türkiye’de Erdoğan’ın dini siyasete alet etme girişi olarak yorumlandı.
uzun yıllar spor şefliği yapmış gazeteci Uğur Vardan, Muhammed Ali’yi, spor ve siyaset ilişkisi ile son gelişmeleri RS FM'de Ceyda Karan'ın hazırlayıp sunduğu 'Eksen' programında değerlendirdi.
'BİR KUŞAĞA DAMGASINI VURDU'
Vardan, ünlü boksörün Türkiye’de belli bir kuşağın çocukluk ve gençlik yıllarına damgasını vurmasını şu anekdotlarla anımsattı: "Siyasetten öte benim için çocukluk kahramanıydı. Onu tanıdığımız dönemlerde Türkiye televizyonla yeni tanışıyordu. Bunun ilk büyük buluşması ilk dünya kupası 1974’teydi. Televizyon o zamanlar saat 18.00-19-00’da başlayıp 24.00’te biten bir süreçti. Muhammed Ali’nin maçlarıyla birlikte o süreç birden sabaha karşılara taşındı. O zamanlar mahallelerde çok az televizyon vardı, zengilerde bulunurdu ve bütün o evler buluşma noktalarına dönüşürdü. Bizim apartman dört katlıydı ve rahmetli Hacı Muhittin amcanın evinde vardı. Onun oğlu Alaattin abi bana derdi ki sen hazırlan ışıkları yakacağım, gördüğün an inersin. Mahallenin gençleriyle onun evinde buluşurduk. Dolayısıyla biz başka tanıdık Muhammed Ali’yi.”
'ALİ'NİN DÖNÜŞÜMÜ'
İstanbul’da dönemin İslamcı lideri Necmettin Erbakan’ın misafiri olduğunu, parkinson hastalığını, ilk Körfez savaşında 15 Amerikalı işçiyi kurtarmasını ve barış elçisi olarak devreye girmesini anılarında Muhammed Ali’ye dair unsurlar olarak aktarırken, “Bugünden bakıldığında savaşa karşı bir figür. Fakat günümüz Türkiye’sinde savaşa karşı olmak, barıştan yana olmak bir problem gibi algılanıyor. Muhafazakarların kafasındaki Muhammed Ali ile gerçek Muhammed Ali mi, bu mu, değil mi çakışıyor” vurgusu yaptı.
'AMERİKA’DA IRKÇILIK VE JESSE OWENS ÖRNEĞİ'
Owens’ın bu tür sorunları kendi içinde yaşamayı yeğleyen spor insanlarından olduğunu belirten Vardan, “Muhammed Ali açık açık ortaya koymuş, bu meseleyi bütün dünyanın gündemine taşımış bir karakter” dedi.
'MİLLİYETÇİLER, İSLAMCILAR, SOLCULAR SAHİPLENDİ'
Vardan’a göre bir başka faktör de Türkiye’nin 1960-1970’li yıllarda milli maçlarda yenilen, klüp takımları ilk turda elenen bir ülke olması: "Dünyada övüneceğimiz şeyler ararken, bir tanesi de Muhammed Ali’ydi açıkçası. Orhan Ayhan da onun maçlarını anlattığı için ayrı bir unvana sahip, Halit Kıvanç dünya kupalarının neredeyse resmi sesi gibiyse o da Muhammed Ali maçlarının resmi sesiydi. O da hep anlatır, etraftaki apartmanların ışıkları yanmaya başlayınca benim de gitmem gerektiğini anlardım diyor Orhan abi.”
2016 AVRUPA ŞAMPİYONASI
Uğur Vardan'a 10 Haziran’da grevler ve terör tehditleri altında Fransa’da başlayan 2016 Avrupa Şampiyonası’nı da sorduk.
'TÜRKİYE VE HIRVATLAR SÜRPRİZ YAPABİLİR'
Türkiye’den de beklentinin büyük olduğunu belirten Vardan, Türkiye’nin ‘ilerleyebileceğini de ilk turda elenebileceğini’ de belirtirken, aynı ruh haline Hırvatların da sahip olduğunun altını çizdi: “Hırvatları, Harlem gibi görüyorum. Sokak basketbolunun futboldaki yansımaları gibi. Çok yetenekli oyuncuları var.” Vardan, turnuva ilerledikçe bir sürü öykü olacağını anımsatarak, “Futbolun zaten güzelliği bu” dedi.
'FRANSIZLARIN BU BELAYLA YAŞAMAYI ÖĞRENMESİ GEREK'
Vardan, turnuva yüzünden Türkiye’de anlamsız tartışmalar yapılmaması ve oyunun güzelliğine odaklanılmasını da temenni etti.