Gazete okurlarına şu soruları yöneltti: "Alman hukukuna göre, evlenmek için çok genç olan sığınmacılarla ilgili olarak hangi işlemler yapılmalı? İlişkileri koruma altına mı alınmalı yoksa çocuk yaştaki kızlar bu durumda suistimale uğramış mı oluyor?"
ÇOCUK ESİRGEME MAKAMLARI ÇİFTİ AYIRDI
Habere göre, Ağustos 2015'te Almanya'ya giden Alya ve Emir, eylül ayında Bavyera'daki çocuk esirgeme makamları tarafından ayrıldı. İki çocuk karara tepki için Almanca derslerini boykot etti.
Alman çocuk esirgeme kurumu yetkilileri, mahkemede Alya'nın evlenmek için çok küçük yaşta olduğunu belirtip, Suriyeli kızın Almanya anayasası kapsamında koruma altına alınmasını talep etti.
Mahkeme, Alman yasalarının şeriat yasalarının önünde olması gerektiğine karar verdi. Ayrıca mahkeme ikili arasındaki iletişimin kısıtlanması ve sadece üçüncü tarafların nezaketinde görüşmelerine hükmetti. Hakim, böylece Alya'nın hamile kalma ihtimalini de ortadan kaldırdı.
YÜKSEK MAHKEME KARARI BOZDU
Ancak Bavyera Yüksek Mahkemesi, 15 Mayıs'ta kararı iade ederek, Alya'nın eşine geri dönmesine karar verdi. Bunun üzerine çocuk esirgeme makamları, kararı temyize taşıyabileceklerini açıkladı. Bu durumda davanın Almanya Federal Mahkemesi'nde görülmeye devam etmesi bekleniyor.
Yüksek Mahkeme'nin kararını olumlu bulan Bavyera Adalet Bakanı Winfried Bausback, Die Welt'e yaptığı açıklamada, "Bavyera Yüksek Mahkemesi'nin kararı, Alya ve Emir'in Alman değerlerine ve hukuk normlarına karşı olup olmadığına ilişkin kesin bir hüküm taşımıyor ve davanın daha yüksek bir mahkemede karara bağlanmasının yolunu açıyor" dedi.
Busback, dünyanın bazı bölgelerinde 13-14 yaşındaki kızların evlenmesine olanak sağlayan anlayışın Almanya ve Avrupa'da uzun yıllar önce ortadan kalktığını da sözlerine ekledi.