Avam Kamarası'nda dün akşam yapılan oylamada, internet hizmet sağlayıcılarına internet kullanıcılarının bilgilerini ve hareketlerini paylaşma yetkisi de verecek 'izleme yasası' 69'a karşı 444 oyla kabul edildi. Sonbahardan önce yürürlüğe girmesi beklenen tasarının yasalaşması için parlamentonun üst kanadı Lordlar Kamarası'nın da onayı gerekiyor.
İngiltere İçişleri Bakanı Theresa May, yeni izleme yasasını, "Bu yasa bizi belirsizliklerle dolu dünyamızda koruyacaktır" diyerek savunmuştu. Ancak yasaya, ayrılıkçı İskoç Ulusal Partisi (SNP) ve bazı milletvekilleri, kişilerin gizlilik hakkını ihlal ettiği gerekçesiyle karşı çıktı. Yapılan itirazlarla izleme yasa tasarısına milletvekilleri, hukukçular ve gazetecilerin bilgilerinin korunmasına yönelik ek bir madde getirildi.
İngiltere’de siber suçlarla mücadele için İçişleri Bakanlığı tarafından geçen yıl gündeme getirilen 'izleme yasasıyla', kişilerin ziyaret ettiği her internet sitesi ve bağlanılan internet hizmetinin ayrıntıları takip edilebilecek. İnternet hizmet sağlayıcıları da kişilerin hareketlerini kayıt altına alıp, talep edildiğinde paylaşabilecek.