Sputnik’e konuşan Ksidakis, “Halihazırda bu konu gündemde olmasa da tamamen öldü sayılmaz. Yaptırımlara rağmen Güney Akım fikri yaşıyor. Güney Akım’ın canlandırılabileceğini söyleyebilirim” dedi.
‘RUS ŞİRKETLER GEREKEN TEKNİK BİLGİYE SAHİP’
Yunanistan ve Rusya’nın doğalgaz alanında çalışmalarını aktifleştiren ortak şirketlere sahip olduğunu belirten bakan yardımcısı, “Rus şirketler gereken teknik bilgiye sahip ve Yunanistan topraklarında mevcut tüm olanaklarından yararlanabilecek” ifadelerini kullandı.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in son Atina ziyareti sırasında Rus savaş uçakları ile S-400 hava savunma sistemi alımının gündeme geldiği yönünde son günlerde Yunan medyasında yer alan haberleri de yorumlayan Yunan yetkili, şöyle devam etti:
“Belki Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras arasında böyle bir konuşma oldu, ama resmi hiçbir açıklama yapılmadı. Şahsen ben bu konuda hiçbir şey duymadım, bilmiyorum.”
‘RUSYA VE YUNANİSTAN ARASINDAKİ İLİŞKİLER KENDİLİĞİNDEN GÜÇLÜ’
Rusya ve Yunanistan arasındaki ilişkilerin derin, tarihsel ve çok taraflı nitelik taşıdığını belirten Ksidakis, “Bu ilişkiler askeri boyuta ihtiyaç duymuyor. Kendiliğinden güçlü. Elbette tüm alanlarda işbirliği fırsatlarını inceliyoruz. Rus şirketlerinin Selanik limanı gibi açık alanlara olası katılımını da görüştük. Bazı şirketlere, örneğin Rus Demiryolları şirketine limanı kullanma imkanı verilecek” ifadelerini kullandı.
Rusya’nın Suriye’de istikrarsızlaştırıcı rol oynadığı ve Avrupa’ya sığınmacı akınının büyümesine neden olduğu yönündeki iddiaları da yorumlayan Yunan diplomat, “Bildiğimiz tek şey, Suriye’deki çatışmanın nedeni Rusya değil. Rusya ve Suriye hükümetleri arasındaki geleneksel ittifak çerçevesinde Rusya’nın müdahalesi oldu ve bu müdahale sonucu IŞİD’in gücü kısıtlandı. Elbette her bir çatışmanın bir sonucu var, örneğin insanlar evlerini terk etmek zorunda kalıyor. Ancak Rusya’nın müdahalesi IŞİD’li teröristlerin sayısının azalmasını sağladı. Tüm tarafsız gözlemciler şunu kabul eder ki Ortadoğu’daki temel istikrarsızlaştırıcı faktör IŞİD” dedi.
‘YAPTIRIMLARI GÖZDEN GEÇİRİLMELİ’
Batı ve Rusya arasındaki karşılıklı yaptırımlara da değinen Ksidakis, “Atılması gereken ilk adım, yaptırım kararlarının alındığı dönemin ve siyasi koşulların tekrar incelenmesi ve gözden geçirilmesi. Ukrayna krizinin başladığı güne kıyasla bugün farklı bir noktadayız. Çok şey değişti, anlaşma yapıldı ve eylem planı geliştirildi. Herkes, Minsk anlaşmasına uygun olarak dikkatli ve tarafsız biçimde hareket etmeli. Diğer taraftan, AB’nin ticari ilişkilerinin büyük kısmı Rusya’ylaydı. Buna enerji alanı da dahil. Rusya, Avrupa’nın temel enerji kaynağıdır. Rusya’nın da Avrupa’nın çoğu ülkelerinde büyük ticari çıkarları var. İlişkilerin dondurulması her iki tarafa zarar veriyor. Bu duruma dikkatli, itidalli bakmalıyız ve buzları nasıl eriteceğimizi bulmalıyız” diye konuştu.