Yıldız Sarayı içinde bulunan tarihi yapının "ruhsatsız" olduğu ileri sürülerek bina boşaltıldı. Tahliye kararına Mimarlar Odası Genel Başkanı Eyüp Muhcu, İstanbul Büyükkent Şube Başkanı Sami Yılmaztürk'ün de aralarında bulunduğu oda yöneticileri tepki gösterdi.
RS FM'de yayımlanan Burası Türkiye programına katılan Mimarlar Odası Genel Başkanı Eyüp Mahçu, "Olayın Gezi protestolarının 3. yıldönümüne denk gelmesinin tesadüf olmadığını" belirterek, "Bu yasadışı işlem belli ki planlanmış, programlanmış ve yapılmıştır. Yukarıdan bir talimat alındığı bize ifade edilmiştir" dedi.
Eyüp Muhçu, "657 sayılı devlet memurları kanuna göre amirlerin yasadışı emir veremeyeceklerini" hatırlattı.
‘ASIL AMAÇ BAŞKA'
Muhcu, binanın ‘kaçak' olduğu iddialarının gülünç olduğunu söyledi:
"Orası Yıldız Sarayı. Yıldız Sarayı Osmanlı'nın uzun süre bölgeyi yönettiği bir merkez. Önce 1995 yılında bize tahsis edildi ve 2002 yılında süreyi 49 yıl daha uzattık ve bütün bu süreç sonunda 2054 yılına kadar hukuken kullanma hakkımız var. Hiçbir kanuni hukuki bir temele dayanmadan sadece yukarıdan alınan talimatla ve intikam duygusuyla Gezi'nin 3. yılında bu işlem gerçekleştirildi. Asıl amacın, bizlerin toplum yararına sürdürdüğümüz sağlıklı kentleşme, nitelikli çevrelerde insanların yaşam hakkının sağlanması yönündeki çabalarımızı durdurmak olduğunu biliyoruz."
'TAKSİM, İSTANBUL'UN EN KÖTÜ BÖLGESİ HALİNE GETİRİLDİ'
Eyüp Muhçu, Gezi olaylarının başlamasına neden olan Taksim Topçu Kışlası'nın yeniden inşasına başlanmasının mümkün olmadığını kaydetti:
"Taksim bölgesi şu anda İstanbul'un en kötü bölgesi haline getirildi ve bilinçli olarak yapıldı bu. Çünkü bu bölgeye rant bölgesi olarak bakılıyor ve bu bölgenin simgesel değerlerinin de ortadan kaldırılmaya çalışıldığı çok açık. Gezi Parkı'na Topçu Kışlası yapılması tamamen rant projesidir. AVM inşaatının yapılması için hukuk yolları zorlanmıştır, topluma şiddet uygulanmıştır. 2013, 2014 ve 2015 Haziran ayında dönemin Başbakan'ı Erdoğan'ın daveti üzerine yaptığımız toplantılarda bizzat Erdoğan bize taahhütte bulunmuş olmasına rağmen bu düşüncesinden vazgeçti. Gezi Parkı'na hiçbir şekilde bir yapılaşmanın olmayacağını kendi üslubuyla ifade etmiş olmasına ve toplantıda söz vermiş olmasına rağmen bugünlere gelindi. Yargı daha önce mahkemenin aldığı kararı geçersiz kıldı. Bu karar Gezi Parkı'na bir yapı yapılmasının önünü açmamıştır. Yapılabilmesi için mevcut planın onaylanması ve bu konuda yargı sürecinin tamamlanması gerekir. Hiçbir hukuksuz durum yargı kararıyla yasallaştırılamaz. Milyonlarca insanın sahip çıktığı Taksim Meydanı ve Gezi Parkı'na hiçbir şekilde rant projesi dayatılamaz."