Sovyetler Birliği döneminde olduğu gibi Rusya bugün de dünyanın en öldürücü silahlarının sahibi.
Business Insider da, Rus ordusunda kullanılan en etkili ve güçlü savaş makinelerini derledi.
© Sputnik / Vladimir Astapkovich11 bin kilometre menzilli RS-24 Yars füzesi katı yakıtla işleyen iki kademeli kıtalararası balistik füze. Katı yakıtla işleyen füze daha çabuk hız alıp füzesavar sisteminden daha kolay geçebilir.Bu füzenin yıkıcı gücü 1945'te Japonya’nın Hiroşima ve Nagasaki kentlerinde atılmış Amerikan atom bombalarının yıkıcı gücünden 40-50 misli büyüktür.
1/11
© Sputnik / Vladimir Astapkovich
11 bin kilometre menzilli RS-24 Yars füzesi katı yakıtla işleyen iki kademeli kıtalararası balistik füze. Katı yakıtla işleyen füze daha çabuk hız alıp füzesavar sisteminden daha kolay geçebilir.Bu füzenin yıkıcı gücü 1945'te Japonya’nın Hiroşima ve Nagasaki kentlerinde atılmış Amerikan atom bombalarının yıkıcı gücünden 40-50 misli büyüktür.
© AP Photo / Mikhail MetzelBuk-M2 füzeleri orta menzilli bir yerden-havaya (SAM) türü bir savunma sistemi. Savaş uçakları, Cruise ve 'Akıllı füzeleri imha etmek için kullanılıyor. 14.000 metre (46.000 ft) yüksekliğe ulaşabiliyor. 1979 yılında Sovyetler Birliği'nde üretilen 'Buk' füzeleri günümüzde halen Rusya'da üretilmeye devam ediliyor.
2/11
© AP Photo / Mikhail Metzel
Buk-M2 füzeleri orta menzilli bir yerden-havaya (SAM) türü bir savunma sistemi. Savaş uçakları, Cruise ve 'Akıllı füzeleri imha etmek için kullanılıyor. 14.000 metre (46.000 ft) yüksekliğe ulaşabiliyor. 1979 yılında Sovyetler Birliği'nde üretilen 'Buk' füzeleri günümüzde halen Rusya'da üretilmeye devam ediliyor.
© Sputnik / Pavel LisitsynRusya’nın balistik füze savar savunma sistemi S-300PS, kısa ve orta menzilli balistik füzeleri 2 bin 500 kilometre mesafeden vurabiliyor.
3/11
© Sputnik / Pavel Lisitsyn
Rusya’nın balistik füze savar savunma sistemi S-300PS, kısa ve orta menzilli balistik füzeleri 2 bin 500 kilometre mesafeden vurabiliyor.
© Sputnik / Ildus Gilyazutdinov170 metre genişliğindeki 15 tonluk Borey sınıf 'Aleksandr Nevski' nükleer denizaltısının 16 balistik füzesi bulunuyor.Dünya okyanuslarında dolaşan Bulava SLBM'lerle donatılmış denizaltılar Rusya'ya saldırı planlayanları iki kez düşünmeye sevk ediyor.
4/11
© Sputnik / Ildus Gilyazutdinov
170 metre genişliğindeki 15 tonluk Borey sınıf 'Aleksandr Nevski' nükleer denizaltısının 16 balistik füzesi bulunuyor.Dünya okyanuslarında dolaşan Bulava SLBM'lerle donatılmış denizaltılar Rusya'ya saldırı planlayanları iki kez düşünmeye sevk ediyor.
© Sputnik / Valeriy Melnikov3.nesil T-90 tankı, günümüzde dünya ordularındaki tanklar içinde en modern tanklar arasında yer almaktadır. T-90 tankı yapılan bazı karşılaştırmalarda dünyanın en önemli tankları olan Abraham, Challengerve Leopard 2 tankları ile neredeyse aynı seviyede bulunması, hatta bazı özellikleriyle artı avantajları da bulunan bu tank özellikle üretim maliyetinin düşük olması sebebiyle avantaj sağlayan bir tank olmuştur.
5/11
© Sputnik / Valeriy Melnikov
3.nesil T-90 tankı, günümüzde dünya ordularındaki tanklar içinde en modern tanklar arasında yer almaktadır. T-90 tankı yapılan bazı karşılaştırmalarda dünyanın en önemli tankları olan Abraham, Challengerve Leopard 2 tankları ile neredeyse aynı seviyede bulunması, hatta bazı özellikleriyle artı avantajları da bulunan bu tank özellikle üretim maliyetinin düşük olması sebebiyle avantaj sağlayan bir tank olmuştur.
© Sputnik / Kirill Kallinikov"Gece Avcısı" olarak tanımlanan ve pilotların güvenliğini artıran yeni özelliklerle donatılan Mi-28N savaş helikopteri yeni sensörlerle gece de gündüz gibi uçabiliyor ve hedeflerini vuruyor.
6/11
© Sputnik / Kirill Kallinikov
"Gece Avcısı" olarak tanımlanan ve pilotların güvenliğini artıran yeni özelliklerle donatılan Mi-28N savaş helikopteri yeni sensörlerle gece de gündüz gibi uçabiliyor ve hedeflerini vuruyor.
© Sputnik / Alexei DruzhininNATO'da Blackjack kod adıyla bilinen Tupolov Tu-160 Sovyetler Birliği tarafından imal edilen en son stratejik ağır bombardıman uçağı özelliği taşıyor. Süpersonik ve değişken geometrik yapıya sahip olan uçak, Amerikan B-1 Lancer'e benzemesine rağmen ondan daha hızlı, daha büyük taşıma kapasitesine sahip.
7/11
© Sputnik / Alexei Druzhinin
NATO'da Blackjack kod adıyla bilinen Tupolov Tu-160 Sovyetler Birliği tarafından imal edilen en son stratejik ağır bombardıman uçağı özelliği taşıyor. Süpersonik ve değişken geometrik yapıya sahip olan uçak, Amerikan B-1 Lancer'e benzemesine rağmen ondan daha hızlı, daha büyük taşıma kapasitesine sahip.
© Sputnik / Vladimir AstapkovichMig-35 jet savaş uçağı it dalaşında ve hassas yer saldırılarında etkili. Saatte 2.400 km hıza ulaşabiliyor ve önceki modellerinden %30 daha hızlı. Keşif görevlerini idare etmesinin yanı sıra, hava savaşlarında ve uzun mesafeden denizdeki ve karadaki hedefleri vurmada etkili.
8/11
© Sputnik / Vladimir Astapkovich
Mig-35 jet savaş uçağı it dalaşında ve hassas yer saldırılarında etkili. Saatte 2.400 km hıza ulaşabiliyor ve önceki modellerinden %30 daha hızlı. Keşif görevlerini idare etmesinin yanı sıra, hava savaşlarında ve uzun mesafeden denizdeki ve karadaki hedefleri vurmada etkili.
© Sputnik / Vasiliy Batanov6 tane olan dizel-elektrik sistemli denizaltıların ilki Novorossiysk denizaltısı, 2014 yılında St.Petersburg tersanesinden denize indirildi. Tasarımcıları, gizlilik teknolojisinin denizaltıyı battığında neredeyse saptanamaz kıldığını belirtiyor.
9/11
© Sputnik / Vasiliy Batanov
6 tane olan dizel-elektrik sistemli denizaltıların ilki Novorossiysk denizaltısı, 2014 yılında St.Petersburg tersanesinden denize indirildi. Tasarımcıları, gizlilik teknolojisinin denizaltıyı battığında neredeyse saptanamaz kıldığını belirtiyor.
© Sputnik / Alexander VilfPantsir-S1 füze savunma sistemi 20 kilometre mesafeden, 10 kilometre yükseklikteki hedefi vurabiliyor. Güdümlü füzeler küçük, hızlı ve düşük seviyede ilerlediklerinden radarda görülmeleri de zor oluyor.
10/11
© Sputnik / Alexander Vilf
Pantsir-S1 füze savunma sistemi 20 kilometre mesafeden, 10 kilometre yükseklikteki hedefi vurabiliyor. Güdümlü füzeler küçük, hızlı ve düşük seviyede ilerlediklerinden radarda görülmeleri de zor oluyor.
© Sputnik / Vladimir PesnyaBora sınıfı güdümlü füzeli gemi altındaki mekanizma sayesinde aynı zamanda bir hava yastıklı tekneye dönüşebiliyor. 8 adet Mosquito füzesiyle ve 20 adet uçak savar füzesiyle donatılmış ve 68 kişiye kadar çıkan mürettebatıyla saatte 100 km hızla seyir halinde olabiliyor.
11/11
© Sputnik / Vladimir Pesnya
Bora sınıfı güdümlü füzeli gemi altındaki mekanizma sayesinde aynı zamanda bir hava yastıklı tekneye dönüşebiliyor. 8 adet Mosquito füzesiyle ve 20 adet uçak savar füzesiyle donatılmış ve 68 kişiye kadar çıkan mürettebatıyla saatte 100 km hızla seyir halinde olabiliyor.