Güvenlik Kurumu tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Musul'un doğusunda bugün sabahın erken saatlerinde başlatılan operasyonda, Peşmerge'nin cesur girişimleri sonucu IŞİD’in elinde tuttuğu 60 kilometrekarelik alan temizlendi ve 4 köy geri alındı. Uluslararası Koalisyon güçlerinin hava desteğiyle Peşmerge güçleri IŞİD’e ait bomba yüklü 9 aracı imha etti" ifadeleri kullanıldı.
Söz konusu kurum gün içerisinde yaptığı ilk açıklamada, operasyona 5 bin 500 Peşmerge'nin ağır silahlarla katıldığını aktarmış, IŞİD üzerinde baskının artırılıp kentin geri alınmasının kolaylaştırılmasının hedeflendiğini belirtmişti.
Öte yandan IKBY Başkanı Mesud Barzani liderliğindeki Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Dışişleri Sorumlusu Hemin Hawrami, resmi Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Bugün yapılan operasyonda 5 Peşmerge'yi kaybettik ancak onlarca IŞİD militanı öldürüldü" ifadesini kullandı.
IKBY Peşmerge Bakanlığı bünyesindeki Özel Kuvvetler (Zerevani) Komutanı Aziz Veysi ise operasyonla IŞİD’in Erbil üzerindeki tehlikesinin ortadan kaldırılması ve kentin rahat bir nefes almasının hedeflendiğini aktardı.
Irak Savunma Bakanı Halit el Ubeydi, 25 Mart tarihinde kentin kurtarılması için Musul'un Mahmur ilçesinden Irak ordusuna operasyona başlama emri vermiş, ancak bölgedeki askeri hazırlıkların yetersiz olmasından dolayı operasyonun askıya alınmasına karar verilmişti.
INDEPENDENT MUHABİRİ COCKBURN: SON 2 YILDAKİ İLK CİDDİ GİRİŞİM
Bu arada Independent’ın Ortadoğu muhabiri Patrick Cockburn ‘Kürtlerle Musul yolunda’ başlıklı bir yazı kaleme aldı.
Musul ile Erbil arasındaki Kalak kasabasından bildiren Cockburn, ABD'nin hava saldırılarıyla desteklediği Peşmerge’nin ilerleyişinin, IŞİD'in Musul'un doğusundaki Ninova Ovası'ndan atılması yolunda son iki yıldır gözlemlenen ilk ciddi girişim olduğunu yazdı.
BBC Türkçe’nin aktardığına göre haberde yer alan ifadeler şöyle: "Kürt askeri liderler, operasyonun amacının IŞİD'in 2014'te el geçirdiği Musul'u geri almak olmadığını söylüyor. Ancak operasyon başarılı olursa Peşmerge güçleri kente 10 mil (yaklaşık 16 kilometre) yaklaşmış olacak. IŞİD de, bir dönem Kürt ve Müslüman azınlıkların yanı sıra 100 bin Hristiyanın da yaşadığı bir bölgeden uzaklaştırılacak.
IŞİD, Irak'ta hala varlık gösterdiği iki büyük kentte, Felluce ve Musul'da, büyük baskı altında. Örgütün, isabetli hava saldırıları ile desteklenen özel kara birliklerine verebileceği bir yanıt yok gibi görünüyor. Ancak bölgede Sünni Arap nüfusun önemli bir bölümü evlerini terk etti. Geri dönmeleri de güçlü bir olasılık değil gibi."