Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Çavuşoğlu'nun bugünkü ziyaretinde, 30 Mart'ta Trablus'ta göreve başlayan Ulusal Mutabakat Hükümeti Başkanlık Konseyi Başkanı Fayez Mustafa el Sarraj ve Dışişleri Bakanı Muhammed Tahir Siyala ile bir araya geleceği kaydedildi.
Açıklamada, 2014 yılında güvenlik durumunun kötüleşmesi nedeniyle tahliye edilen Trablus Büyükelçiliği'nin tekrar açılmasına yönelik sürecin de başlatılacağı belirtilerek şöyle devam edildi:
"Sayın Bakanımızın temasları, ülkemizin bu zorlu geçiş sürecinde Libya halkının ve Ulusal Mutabakat Hükümeti'nin yanında olduğunu bir kez daha vurgulaması bakımından önemli bir vesile teşkil edecektir."
İNSANİ YARDIM PAKETİ DE GÖTÜRÜLÜYOR
Diplomatik kaynaklar, Çavuşoğlu'nun ziyaret sırasında Libya makamlarına teslim edeceği insani yardımın 10 tonluk gıda ve ilaç yardımı olacağını belirtirken, Libya'da Türk firmalarının yarım kalmış 304 projesi bulunduğuna dikkat çekerek, Libya'nın bildireceği öncelikler ve güvenlik durumuna göre bu projelerin canlandırılmasının hedeflendiğini belirtti.
Türkiye'nin bugüne kadar Libya hükümetlerinden gelen talepler üzerine 804 polise ve 299 askere eğitim verdiğini de belirten diplomatik kaynaklar, yeni Libya yönetiminin talep etmesi halinde Türkiye'nin, güvenlik alanında destek olmaya hazır olduğunu da ifade etti.
Libya'da Birleşmiş Milletler'in desteklediği Ulusal Mutabakat Hükümeti otorite boşluğu nedeniyle ülkede güçlenen IŞİD ile mücadele yürütüyor.
Diplomatik kaynaklar Türkiye'nin Libya'nın Derne, Bingazi ve Sirte'de İslam Devleti'ne karşı verdiği mücadeleyi desteklediğini de belirtti.