Mimarlar Odası Ankara Şubesi, "Anıtkabir ve çevresinde, Anıttepe yüzme havuzunun olduğu alanda da yapılan plan değişikliği ve Anıtkabir'i etkileme sınırlarındaki plan hareketlilikleri ile birlikte değerlendirdiğimizde, Anıtkabir çevresindeki bu plan hareketliliği kuşku uyandırıyor. Sürecin takipçisi olacağız. Planda kritik kavramlar yer alıyor. Anıtkabir ne yapmaya çalışıyorsunuz, kamuoyuna açıklayın?" sorusunu yöneltti.
Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi'nin 11.05.2016 tarihinde aldığı kararla 1/5000 ölçekli nazım 1/1000 ölçekli uygulama Anıtkabir Tarihi Sit Alanı Koruma Amaçlı İmar Planlarında değişikliğe gittiğini bildirerek, bu duruma tepki gösterdi.
‘SÜRECİN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ'
Konuya ilişkin açıklama yapan Mimarlar Odası Ankara Şubesi Başkanı Tezcan Karakuş Candan, şunları söyledi: "Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi'nin 11.05.2016 tarihinde aldığı kararla 1/5000 ölçekli nazım 1/1000 ölçekli uygulama Anıtkabir Tarihi Sit Alanı Koruma Amaçlı İmar Planları'nda değişikliğe gidildiğini ve kabule edildiği meclis kararlarından yayınlandı. Anıtkabir'in anıtsal, tarihsel, simgesel ve özgünlük değeri tartışmasızdır. Anıtkabir Koruma Amaçlı İmar planları kamuoyuna açık bir şekilde ele alınmalıdır. Planlama sürecinin şeffaf olması, üniversiteler ve meslek odaları ile birlikte değerlendirilmesi gerekiyor. Anıtkabir ve çevresinde, Anıttepe yüzme havuzunun olduğu alanda da yapılan plan değişikliği ve Anıtkabir'i etkileme sınırlarındaki plan hareketlilikleri ile birlikte değerlendirdiğimizde, Anıtkabir çevresindeki bu plan hareketliliği kuşku uyandırıyor. Sürecin takipçisi olacağız."
‘PLANDA KRİTİK KAVRAMLAR YER ALIYOR KUŞKULUYUZ'
Plan hükümlerinin 6. maddesindeki müdahale biçimleri paftası kısmında, "Müdahale biçimleri paftasında yıkılacak yapılar olarak gösterilen, kentsel tasarım açısından uygulama açısından mevcut haliyle kullanımına devam edebilir. Müdahale Biçimleri Paftasında ‘yıkılacak yapılar' olarak gösterilen yapıların, plânda öngörülen Kentsel Tasarım Projesi'nin uygulama aşamasına kadar mevcut halleri ile kullanımına devam edilebilir" ifadelerinin yer aldığına dikkat çeken Candan, şunları kaydetti:
"Planın acilen kamuoyuyla paylaşılması gerekmektedir. Burada kritik kavramlar var. Yıkılacak yapılar temizlenecek yapılar, yeni yapılacak yapılar söylemlerinin gerekçeleri ve en son plan kararları ile birlikte, planların açıklanması zorunluluktur. Tüm tarihsel ve kültürel mirasımızın yok edildiği tescilli kültür varlığı olan Atatürk'ün Marmara Köşkü'nün ilke kararlarına rağmen bir gecede yıkıldığı bir süreçte, Anıtkabirde ve çevresindeki plan hareketliliğini, normal bir süreç olarak ele alamayız. Kuşkuluyuz."
‘TARİHİMİZE SAYGI DUYMALIYIZ'
Mimarlar Odası Ankara Şube Sekreter Üyesi Gökhan Yıldırım ise tepkisini şöyle dile getirdi: "En masum plan değişikliklerinin dahi suiistimal edildiği bir dönemden geçiyoruz. Bu nedenle planlama ilkeleri doğrultusunda karar verilmesi adına sürecin takipçisi olacağız. Özellikle toplum için değer taşıyan mekanlarda yapılacak değişikliklerin, toplum ile birlikte karar alınarak yapılması gerektiğini düşünüyoruz. Meslek örgütleri olarak konunun bilimsel olarak ele alınmasının garantisi olduğumuz gerçeğiyle, süreçlerin bizler ve toplumun kendisi ile şeffaf bir şekilde sürdürülmesi gerekmekte. Böylece Ankara'da bütüncül bir ilke kararı olmaksızın yürürlüğe giren plan değişikliklerinin önüne geçebilir. Daha yaşanabilir bir Ankara'yı tarihimize de saygı duyarak hayata geçirebiliriz."