Zonguldak'ın Kilimli İlçesi Gelik Beldesi'nde Deka Madenclik A.Ş. ve bu şirkete bağlı Balçın Madencilik'te çalışan 245 maden işçisi, 4 ay ücret alamadıkları için 4 Nisan'da iş bıraktı. 13 Nisan'da şirketlere 'Paralel Devlet Yapılanması' soruşturması kapsamında atanan kayyum, maden çalışanlarının işine son verdi. Bunun üzerine seslerini duyurmaya çalışan işçilerden 85'i geçen çarşamba akşamı maden ocağına girerek dışarıya çıkmama eylemi başlattı. İşçiler, eylemlerini bir gün sonra da açlık grevine dönüştürdü. Ancak işçilerden 20'si içerideki hava nedeniyle fenalaşarak hastaneye kaldırıldı.
RS FM'de Yavuz Oğhan'ın hazırlayıp sunduğu 'bidebunudinle' programında konuşan madenci Mehmet Top, "Hakkımızı alamayacağımızı bildiğimiz için içeriden çıkmama taraftarıydık ama rahatsızlandık. Şu an içeride 55 kişi kaldı. Zor durumdalar" dedi.
'SADECE HAKLARIMIZI DEĞİL İŞİMİZİ DE GERİ İSTİYORUZ'
Kayyum tarafından kendilerine madenin riskli olduğunu, bu yüzden çalışmayacaklarının bildirildiğini ifade eden Top, "Bize, herhangi bir çıkış verilmedi. İstifa etmemiz, haklarımızdan vazgeçmemiz söylendi. Fazla bir şey istemedik. Tazminatlarımız, çıkışımız verilsin en azından işsizlik maaşı alalım istedik. Ama açlık grevine başladıktan sonra fikrimiz değişti; artık sadece haklarımızı değil, işimizi de geri istiyoruz" şeklinde konuştu.
'ŞİRKETİ 2 AY ÖNCE BOŞALTMIŞLAR'
İşçiler seslerini duyurmamaktan şikâyetçi. Hukuksal yardım da almış değiller. Sorunun çözümü için kayyuma sundukları önerinin kabul edilmediğini de ifade eden Mehmet Top, yaşananları şöyle özetledi:
"Son bir buçuk yıldır maaş ödemeleri sıkıntılıydı. Kayyum şirkette para olmadığını söyledi. Şirketin zarar etmesi mümkün değil. Biz kayyuma öneri sunduk, ‘Ocağı bize verin, TTK'ya olan borcu biz üstlenelim. Çıkardığımız kömürü biz satalım' dedik. Kabul etmediler. Şirketi zaten 2 ay önce boşaltmışlar. Şirketin üstüne hiçbir şey yok."