Türkiye'deki yolsuzluk operasyonunun kilit ismi Rıza Sarraf'ın ABD'ye gidişiyle ilgili olarak üç farklı teori ortaya atıldı. İlhan Tanır'ın Haberdar'da yayınlanan haberine göre; Washington, New York ve Ankara'daki farklı kaynaklardan alınan bilgiler ışığında Sarraf'ın ABD'ye gidişinin bilinçli olarak alınmış bir karar olduğu ihtimali öne çıkıyor. İlhan Tanır'ın haberinin ilgili kısmı şöyle:
Sarraf'ın tutuklaması haberinin patladığı gece ve gün olan 21 Mart gecesi geç saatleri ve 22 Mart günlerinde Ankara'da Dışişleri, Başbakanlık ama özellikle Emniyet Müdürlüğü ile diğer bazı birimler panik halinde Ankara'daki Amerikan Büyükelçiliği yetkililerine ulaşmaya çalışıp, Sarraf'ın tutuklaması ile ilgili olarak bilgi alma gayretine girdikleri, o günlerde Ankara'daki trafiği izlemiş bir kaynak tarafından kaydedildi.
O saatleri anlatan bazı Amerikan yetkililerine göre telefonları o gün farklı Türk makamlarından gelen telefonlar nedeniyle susmadı. Herkes Sarraf meselesini merak ediyordu. Sarraf neden ABD idi ve neden tutuklanmıştı? Suçlamalar neydi? Buna benzer bitmez soruların cevabını bulmak için Türk hükümeti yetkilileri Amerikalılar ile görüşebilmek için birbiri ile yarışa girdi.
Ama Türk yetkililer bilmiyorlardı ki bu tutuklanma konusunda Amerikan Büyükelçiliğinin verebileceği fazla bir detay yoktu. Yanlış duymadınız. Büyükelçilik yetkilileri Sarraf operasyonunun içinde değildi. Sarraf konusunu Amerikan Büyükelçilik diplomatları değil, Ankara'daki bazı farklı Amerikan kurumları izlemiş ve Sarraf ile koordine etmişti.
Geri kalan Amerikan yetkililer de ısrarlı Sarraf sorularına karşılık Türk tarafına bilgi veremediler veya vermediler. Amerikalı yetkililer ‘hiçbir yorum yapmak mecburiyetimiz yok' tutumunu korudu. Bu bir yargı konusuydu.
HALKBANK'A AMBARGO 2 KEZ BEYAZ SARAY'DAN DÖNDÜ
Sarraf ve ABD ilişkisi kurcalanırken, daha önce Türkiye'ye yansımayan bir bilgi de ilk kez güneş ışığına çıktı. O da İran'a ambargoları delmekte önemli rolü olduğu Amerikan Hazine Bakanlığı'nın ilgili birimlerince tespit edilen Halkbank'a ambargo koyulması kararı iki farklı zamanda Beyaz Saray'dan geri dönmüştü.
Zamanın Beyaz Saray'daki üst düzey yetkilisi Don Fried, Türkiye ile ilişkilerin önemine atıf yaparak, Halkbank'a ambargo konmaması yönünde ağırlığını koyan yetkilinin ismi idi. Beyaz Saray ‘siyasi çıkarlar' nedeniyle, Türkiye ile ilişkileri bozmamak gayesiyle, İran ambargolarının delinmesine ses çıkarmadı.