Ancak Midilli Adası'ndaki bir mahkeme, Suriyeli bir göçmenin Türkiye'ye geri gönderilmek için yaptığı başvuruyu reddetti. Mahkeme, kararlara gerekçe olarak da Türkiye'nin güvenli bir ülke olmamasını gösterdi.
Yunan basınında mahkemenin bu kararının, emsal olabileceği ve AB'yle Türkiye'nin göçmen anlaşmasını 'işlevsiz' bırakabileceği yorumları yapıldı.
Bu arada Türkiye'ye geri gönderilme talebi reddedilen Suriyelinin Sakız Adası'ndaki bir üst mahkemeye başvurduğu ve buradaki yargıçlara talebini kabul ettirdiği belirtiliyor.
ATİNA, İDOMENİ’Yİ BOŞALTMAK İÇİN HAREKETE GEÇTİ
Öte yandan Makedonya’nın sınırlarını kapatması nedeniyle Batı Avrupa ülkelerine gitmek isteyen sığınmacıların sıkıştığı Yunanistan’ın İdomeni kasabasının boşaltılmasına karar verildi.
These could be the last pics we took in #Idomeni yday. Many sources say camp be cleared coming 24 hours. #RefugeesGR pic.twitter.com/g6m8ZY6fWp
— Enough is Enough! (@enough14) May 23, 2016
Mega TV’nin polis kaynaklarına dayandırdığı habere göre, şubat ayından bu yana İdomeni’de bekleyen 8 bin 500 sığınmacının tahliye edilmesi için bölgeye ek polis gücü gönderildi. AFP’ye konuşan kaynaklar da haberi doğruladı.
Sığınmacıların Yunanistan’daki hangi kamp ya da kamplara nakledileceği ise henüz netleşmiş değil.
AFP’ye konuşan bir başka polis kaynağı da son iki haftada yaklaşık 2 bin 500 sığınmacının daha düzenli kamplara yerleştirilmeleri için İdomeni’yi terk ettiğini hatırlattı.
Diğer yandan Bild gazetesi, sığınmacı anlaşması karşılığında Türk vatandaşlarına Schengen ülkelerinde vize serbestisi sağlanması için başlatılan sürecin 2017 yılında tamamlanabileceğini yazdı.
DW Türkçe Servisi’nin aktardığına göre, gazetenin hükümet kaynaklarına dayandırdığı haberde, Almanya'nın vize muafiyetinin önceden planlandığı gibi 1 Temmuz'da yürürlüğe girmesini artık olası bulmadığı kaydedildi. Buna neden olarak, AB ile Türkiye arasında vize muafiyetinin koşulları konusunda müzakerelerin tıkanması ve müzakerelerin haziran ayı sonuna kadar sona erdirilemeyeceğinin görülmesi gösterildi.