Türkiye'nin güneydoğu illerinde devam eden çatışmalar bölgeyi her alanda olumsuz etkiliyor. Binlerce vatandaş Kilis, Cizre, Nusaybin ve Diyarbakır'dan göç ederken, Siirt, Mardin ve Şanlıurfa gibi illerde de ekonomik faaliyetler neredeyse durmuş durumda. Diyarbakır'ın en eski semti Sur ise hayalet kent halinde. Sur'da 2 Aralık 2015 tarihinde 6 mahallede sokağa çıkma yasağı ilan edilmişti.
‘SUR'UN YENİDEN ESKİ HALİNE DÖNMESİ ÇOK ZOR'
RS FM'de yayınlanan Burası Türkiye programına bağlanan T24 Diyarbakır Temsilcisi Veysi Polat, Sur'un halka yeniden açılan mahallelerinde gördüklerini anlattı. Sur'un yeniden eski haline dönmesinin çok zor olduğunu söyleyen Polat, bazı vatandaşların doğup büyüdüğü evlerini bulmakta zorlandığını söyledi. Polat şunları aktardı:
‘CESET ARADILAR'
"Sur'daki 14 mahalleye aylar sonra girebildik. Tüm binaların evlerin, kapıları kırık, her yerde mermi izleri, patlamalardan kaynaklı yıkımlar oldukça dramatik görüntülere şahitlik ettik. O bölgeye giden sivil yurttaşlar evlerini yerinde göremediler. Sağlam eşyalarını bulmak en azından onları kurtarmak amacıyla bir umut vardı içlerinde ama bazıları eşyalarını da bulamadılar. Çatışmalarda hayatını kaybettiği duyurulan yakınları vardı, onlar da oralarda ceset aradılar. Her iki umut da karşılık bulmadı. Kendi evlerine girip eşyalarını götüren insanları da gördük. Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi'nin katledildiği bölgeyi görebildik. Caminin duvarları yerinde yoktu, Hacı Halit Camii'nin minaresi yoktu, Katolik kilisesinin duvarları yıkılmıştı. O bölgedeki evlerin olduğu yerlerde kocaman bir alan açılmıştı. Sur Diyarbakır'ın en eski ilçesi, 600'ün üzerinde tescilli yapı var ve bunların birçoğu yıkılmış birçoğu da zarar görmüş durumda."
MARDİN'DE OTELLER KAPANDI
Güneydoğu'nun ekonomisi de neredeyse durmuş durumda. Diyarbakır, Şanlıurfa, Siirt ve Mardin illerinde ‘terör' korkusu bu bölgeye giden turist sayısını yüzde 80 oranında azalttı. Sadece Mardin'de 6 ay içinde 5 otel kapılarını kapattı. Turistik lokantalar ve hediyelik eşya satıcıları kan ağlıyor. Mardin Turizm Otelciler Derneği Başkanı Özgür Güngör Mardin'in tarihi bölgesinde bulunan otellerdeki doluluk oranının yüzde 10 olduğunu belirtiyor. Burası Türkiye programı için Murat Erdin'e konuşan Güngör, sıkıntıların Kobani olaylarıyla başladığını ve hâlâ sürdüğünü söyledi. Güngör şöyle konuştu: "Bir an önce barış ve huzurun gelmesi gerekiyor. Huzur, barış ve güven ortamı olacak ki dışarıdan gelecek kişiler rahatlıkla konaklayabilsin. Turizm çok hassas bir olay, bebek gibi bir şey. 60-70 km ileride olan bir olay tabii ki Mardin'i de etkiliyor. Tüm Güneydoğu'yu etkiliyor."
Mardin'in en işlek caddesi olan Cumhuriyet Caddesi'nde esnaf kan ağlıyor. Murat Erdin'in mikrofon uzattığı vatandaşlar, geçen yıl işlerinin daha iyi olduğunu, son olaylarla ekonominin durduğunu anlatıyor: "Şu anda işlerimiz yarıya inmiş durumda ve gittikçe kötüye gidiyor. İnsanlar burada terör var diye gelmeye korkuyor, turist zaten yok, asker çıkmıyor, satış yapamıyoruz."
Geçen yıl günde bin lira kazanan bir hazır giyim mağazası sahibi, bu sene tatil günlerinde bile 250 lirayı bulamadıklarını anlatıyor. Mardin'de oteller ve turistik lokantalar da bomboş.