Kulislerde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın isteği doğrultusunda hazırlandığı iddia edilen Yıldırım başkanlığındaki AK Parti yönetiminde beklenmedik şekilde köklü değişime gidildi. Partinin ve kabinenin 'ağır topları' olarak nitelenen isimlerin yönetime giremezken; AK Parti'deki değişimin ardından gözler yeni kabineye çevrildi.
8 GENEL BAŞKAN YARDIMCISI LİSTE DIŞI
Partinin en üst karar organı olan MKYK'da Genel Başkan Yardımcılarından Mehmet Ali Şahin, Ömer Çelik, Recep Akdağ, Doğan Kubat, Fatma Betül Kaya, Mehmet Özhaseki, Selçuk Özdağ, Mehmet Özhaseki yer almadı. Üstün ile MKYK'ya alınmayan Bülent Gedikli MDK'ya kaydırıldı. Aziz Babuşcu da MKYK yerine Parti İçi Demokrasi Hakem Kurulu'nda kendine yer buldu.
PARTİ VE KABİNENİN AĞIR TOPLARI YOK
Eski TBMM Başkanı Cemil Çiçek; kabine üyelerinden adı genel başkanlık için de geçen Numan Kurtulmuş ile Faruk Çelik, Mevlüt Çavuşoğlu, Naci Ağbal, Süleyman Soylu, Yalçın Akdoğan da MKYK listesinin dışında kaldı. Ayrıca, Ahmet Kılıç, Atila Kaya, Mehmet Babaoğlu, Mehmet Erdem, Metin Doğan, Nihat Zeybekci, Selçuk Öztürk, Zeki Aygün de MKYK'ya giremeyen isimler oldu.
Kabine üyelerinden Cevdet Yılmaz, Fatma Güldemet Sarı, Sema Ramazanoğlu AK Parti MKYK'ya yeni giren isimler oldu. MYKY'nın yeni isimleri arasında ayrıca; Ahmet Sorgun, Ayhan Ogan, Ayşe Sulu Köseoğlu, Emine Nur Günay, Erol Kaya, Fazilet Dağcı Çığlık, Fevzi Şanverdi, Hüseyin Özbakır, Jülide Sarıeroğlu, Mahmut Kaçar, Markar Esayan, Murat Baybatur, Mustafa Köse, Mustafa Savaş, Mustafa Yel, Özden Y.E.Gökçen, Radiye S. Katırcıoğlu, Serkan Bayram, Şaban Dişli, Veysi Kaynak, Yasin Aktay, Zeyid Aslan, Zeynep Alkış da yer aldı.
MKYK'DA YERLERİNİ KORUYANLAR
Genel Başkan Yardımcılarından Mustafa Ataş, Nükhet Hotar, Mehdi Eker, Vedat Demiröz, Çiğdem Karaaslan ve Genel Sekreter Abdülhamit Gül ise yeniden MKYK'ya girdi. MKYK'da yerlerini koruyanlar arasında ayrıca, Ali Aydınlıoğlu, Asuman Erdoğan, Bekir Bozdağ, Berat Albayrak, Burhan Kuzu, Edibe Sözen, Efkan Ala, Fatih Şahin, Galip Ensarioğlu, Mehmet Muş, Mustafa Şentop, Nurettin Canikli, Öznur Çalık, Ravza Kavakçı Kan, Yaşar Karayel de bulunuyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan yeni kabineyi kurma görevini AK Parti'nin yeni genel başkanı olan Binali Yıldırım'a verecek. Yıldırım'ın ise Türkiye'nin 65. Hükümeti'ni hızla kurması bekleniyor. Yeni hükümetin Meclis'teki güvenoyu sürecinin bu hafta tamamlanacağı belirtilirken; AK Parti'deki yönetim değişikliğinden sonra gözler hükümetteki değişime çevrildi. Kulislere göre yeni kabinede Davutoğlu'na yakın isimler yer almayacak.
YENİ DÖNEM FİİLEN BAŞKANLIK SİSTEMİDİR
Yeni kabine de ilk toplantısını Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında yapacak. Binali Yıldırım dönemi 'fiilen başkanlık sistemi' olarak nitelendirildiği için bundan sonra Erdoğan başkanlığındaki kabine toplantılarının daha sık gerçekleşeceği de kulislerde konuşuluyor. AK Partili bir yönetici, "Biz kurucu başkanımızdan ayrılamayız, hükümete de başkanlık yapacak, fiilen başkanlık sistemi uygulanacak" diyerek yeni dönemi değerlendirdi. AK Parti'nin 'başkanlık sistemine' uygun anayasa değişiklik teklifini de haziran ayı içerisinde tatile girmeden TBMM gündemine getireceği belirtildi.