Başkanlık Sarayı'nın önünde yaptığı konuşmada 'demokrasi ve özgürlüklerin artırılması' vurgusu yapan Tsai, önceliklerinin kötüye giden ekonomiyi düzeltmek, işsizlik, yaşlanan nüfus, gıda güvenliği, hukuk reformu gibi konular olduğuna işaret etti.
'Tayvan'ın bağımsızlığını' savunan Tsai, Çin'e ise 'Tayvan'a saygı duymaları' çağrısında bulundu. Tsai'ın başkanlık konuşmasında Çin-Tayvan (İki Yaka) ilişkileri konusunda provokatif bir dil kullanmadığı dikkati çekerken, Pekin ile işbirliği ve diyalog ortamının sürdürülmesinden yana olduğunu belirtti.
60'A YAKIN ÜLKEDEN YAKLAŞIK 700 DAVETLİ
Diğer taraftan Tayvan'da yeni dönem liderin göreve başlaması şerefine yapılan kutlama töreni, renkli görüntülere sahne oldu. Adeta şölen havasında geçen törende yerel sanatçılar konser verirken, dansçılar yöresel kıyafetlerle izleyenlere görsel ziyafet sundu. Yaklaşık 60 ülkeden 700 dolayında davetlinin de aralarında bulunduğu binlerce kişi, kutlamalara katılırken, Tayvan ile diplomatik ilişkileri olan 22 ülkeden temsilciler de töreni izledi.
Tsai, 16 Ocak'ta yapılan genel seçimde oyların yüzde 56'sını alarak başkan seçilmiş, partisi DPP ise Tayvan Parlamentosu'nda tek başına iktidar olacak sandalye sayısına ulaşmıştı.
Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile Ma'nın 7 Kasım 2015'te Singapur'daki görüşmesi, 66 yıl sonra bu düzeydeki ilk temas olarak tarihe geçmişti.
Tayvan, dış ticaretinin yüzde 40'ını Çin ile gerçekleştiriyor. Taraflar arasındaki yıllık ticarette Tayvan, geçen yıl 25 milyar dolar ticaret fazlası vermişti. Çin-Tayvan arasında yılda 8 milyon turist seyahat ediyor, 40 bin öğrenci değişimi yapılıyor.