19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı vesilesiyle Sputnik’e konuşan Rusya Dışişleri Bakanlığı'na bağlı Diplomasi Akademisi'nde görevli Türkolog Nina Belyakova şunları söyledi:
“Türkiye Cumhuriyeti kurulduğu zaman Atatürk, Rusya’dan büyük yardım talebinde bulundu. Sovyet Rusyası, Atatürk silah ve para başta olmak üzere gereken yardımda bulundu. O dönem iki ülke ilk olarak bir birlerini resmen tanıyarak diplomatik ilişkileri ve ikili işbirliği başlattı. İkili resmi ziyaretler yapıldı. Hatta İstanbul’da Taksim Anıtı’nda, Atatürk’ün arkasında iki Sovyet mareşali duruyor: Mihail Frunze ve Kliment Voroşilov. O dönem savaşlar dönemi idi. Atatürk’ün Rusya ile siyasi yakınlaşması, Türkiye için büyük rol oynadı. Atatürk Rusya ile dostluk ilişkilerine büyük önem verdi. Atatürk dış siyasetinde Rusya ile ilişkilerinin ne kadar önemli olduğunu göz önünde bulundurarak buradan yola çıktı. Bu da Atatürk’un uzakgören siyasetinin ne kadar doğru olduğunu ortaya koydu. Bugüne gelelim. Tarihte yaşanan gelişmelerden ders ve örnek almak lazım. Atatürk o dönem büyük mücadele başlatarak ülkeyi emperyalist güçlerden kurtardı ve Türkiye Cumhuriyeti’ni kurdu. Bu mücadeleyi yaparken Rusya ile dostluk ilişkilerini artırdı. Bugün Türkiye Ortadoğu’da bağımsız dış politika sergilemeye çalışıyor. Fakat bunu yapraken diğer ülkelerin çıkarlarını da gözardı etmemek lazım. Ülkeler bugün bölgede çıkarlarını göz önünde bulundurmalı. Bunu da yaparken Atatürk’ü örnek almamız lazım. Komşu ülkelerin karşılıklı işbirliklerinin artırması en akıllı, doğru siyasettir. Uluslararası ilişkilerde ülkelerin kendi çıkarları mutlaka olacak, ama farklı çıkarlar var diye ilişkileri geliştirmemek de bence siyasi hata. Burada da Atatürk’ün Rusya’ya vermiş olduğu saygı ve önemi hatırlıyoruz."
ATATÜRK TÜRK HALKININ KOMŞULARIYLA BARIŞ İÇİNDE YASAMASINI İSTEMİŞTİ
Dünya Türk İş Konseyi (DTİK) Avrasya Komitesi Başkanı Ali Galip Savaşır, “Kurtuluş Savaşı’nda Atatürk’ün Rusya ile ilişkileri çok iyi idi. Atatürk o dönem Sovyet Rusyası ile ekonomik ve siyasi işbirliğine girdi. Kurtuluş Savaşı’nda Sovyet Rusyası bize çok yardım etti. Türkiye Cumhuriyeti kurulunca ilk uluslararası anlaşmalar Rusya ile yapıldı. Örneğin ilk dostluk anlaşmasını Rusya ile yaptık. Eski Sovyet Dışişleri Andrey Gromıko’nun güzel bir sözü var: Lenin ile Atatürk arasındaki mektuplaşma önemli bir dostluk kaynağı…Bu yazışmalar bugün de ilgiyle okunmakta. İki ülke arasındaki samimi ilişkilerin gelişmesinden yana olanlar için bu yazışmalar akıllı fikirler kaynağı olmakta. Gromıko ayrıca, Atatürk'ün, Türk halkının gelecekte komşularıyla barış içinde yaşamasını arzuladığını belirtmişti. Bence bugünkü Türkiye iktidarı dahil her kes bu siyaseti örnek almalı” diye mesaj verdi.