İttifak’ın Youtube sayfasından yayınlanan 3 dakikalık belgeselde, Jamala için “Kırım Tatar asıllı Ukraynalı şarkıcı Jamala, Rusya’nın Kırım’ı yasadışı ilhakından bu yana ailesini göremiyor” iddialarına da yer verilmişti.
Jamala’yı Rus karşıtı propaganda için kullanan NATO, Ukraynalı şarkıcının tartışmalı Eurovision birinciliğini sosyal medya hesaplarından kutlamayı da ihmal etmedi. Hem Twitter hem de Facebook hesaplarından paylaşılan mesajda ayrıca, geçen yıl yayınlanan belgesel yeniden paylaştı.
Watch our 2015 profile of @jamala who just won #Eurovision song contest https://t.co/VeirC15BrI #Ukraine
— NATO (@NATO) May 17, 2016
NATO’nun bu tebriği, Jamala’nın Kırım Tatarları’nın 1944’teki sürgününü konu alan şarkısıyla kazandığı Eurovision birinciliğinin altında ‘Avrupa’daki Rusya karşıtı tavrın yattığı’ tartışmalarını daha da alevlendirdi.
Zira 'oy vermenin karmaşık ve duygusal bir süreç olması ve yarışmada birinci seçilen Jamala'nın aslında bunu hak etmemesi' nedeniyle yarışma sonuçlarının yeniden değerlendirilmesi için başlatılan kampanyaya 300 bin kişi imza vermiş, ancak bu talep Eurovision organizatörleri tarafından geri çevrilmişti.