Fransa Başbakanı Manuel Valls, iki aydır devam eden gösterilere rağmen tartışmalı çalışma yasası reformunun Anayasa’nın 49/3 maddesi işletilerek parlamentoda oylama yapılmaksızın senatoya gönderdi. Kararın ardından gözler protestolara öncülük eden sendika konfederasyonları ile öğrenci birliklerine çevrildi.
Öte yandan CGT, FO, FSU, Solidaires, l’Unef, l’UNL ve Fidl’nin çağrıcısı olduğu ve ulaşım sektörünün katılacağı yarınki grev nedeniyle Fransa’da hayatın tamamen duracağı tahmin ediliyor.
Paris hükümeti ise geri adım atmamakta karardı. Europe 1’in yayınına katılan Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, “Pes etmeyeceğim çünkü önceki hükümetlerin pek çoğu geri çekilmişti” dedi.
Hollande, çalışma yasasındaki reformun geçeceğini çünkü ‘tartışıldığını, uzlaşıldığını ve düzeltildiğini’ de belirtti.
Ancak Hollande’ın bu sözleri yasanın geri çekilmesi için iki aydır sokaklara dökülen protestocuları ikna etmeye yetmedi. Güvenlik güçleri, başta, Paris, Rennes ve Nantes kentlerinde dün yapılan protestolara 68 bin kişinin katıldığını açıkladı.
İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve ise toplamda 87 kişinin gözaltına alındığını ve 57 kişinin de bir sonraki eylemlerde katılmasının yasaklandığını duyurdu. Paris'te çıkan olaylarda 13 kişi gözaltına alınırken, bazı göstericilerin üzerinden silah çıktığı belirtildi.
Bu arada polislerin, göstericilere karşı orantısız güç ve yoğun şekilde biber gazı kullanması da eleştirilerin hedefinde. Önceki haftalarda Rennes'de yapılan gösteride 20 yaşındaki bir gösterici, polisin kullandığı plastik mermiyle bir gözünü kaybetmişti.
Fransız kamuoyunun eleştirilerine rağmen hükümetin desteklediği polisler de bugün greve gidecek. Polis, özellikle CGT sendikasının kendileri aleyhinde hazırladıkları afiş ve göstericilere ‘orantısız şiddet kullandıkları’ yönündeki suçlamalarını protesto edecek.
Fransa Çalışma Bakanı Myriam El Khomri’nin hazırladığı reform teklifi ilk günden bu yana başta öğrenciler ve işçiler olmak üzere binlerce kişi tarafından protesto ediliyor. Zira, Fransa’da işsizliği düşürme ve istihdam piyasasında esneklik sağlama amacıyla hazırlanan çalışma yasası tasarısı, sendikalar tarafından ‘kazanılmış hakların elden alınması’ olarak yorumlanıyor.
Tasarıya göre, günlük azami 10 saat olan çalışma süresi 12 saate çıkarılacak, iş sözleşmesinde değişiklik yapmak isteyen çalışanlar işten atılabilecek, yarı zamanlı çalışanların haftalık 24 saat olan asgari çalışma süresi düşürülecek, fazla mesailerde daha az ödeme yapılacak.
Yasa tasarısı, işverenlere çalışanlarının mesai süresini artırma ve maaşlarını düşürme yetkisi verirken 18 yaşından küçük, çıraklık eğitimi alanların günlük 10 saate kadar çalışabilmesini öngörüyor.