İlçenin tarihi mirasına uygun olarak yeniden inşa edilmesi için oluşturulan kurumlar da gergin ortam nedeniyle çalışamıyor.
RS FM'de yayımlanan Burası Türkiye Programı'na katılan Diyarbakır Kalesi ve Hevsel Bahçeleri Kültürel Mirası Alan Yönetimi Başkanı Nevin Soyukaya, "Sur'da 595 tarihi eser bulunduğunu ve ilçenin geçen yıl Temmuz ayında ‘dünya mirası' listesine alındığını" belirterek, "Sur'u tarihi dokusuna uygun olarak yeniden hayata döndürmeye çalışıyoruz ancak birçok engelle karşılaşıyoruz" dedi.
Nevin Soyukaya şunları söyledi: "Temmuz 2015'te dünya mirası olduk. Eylül 2015'te çatışmalar ile birlikte sokağa çıkma yasağı ilen edildi. İlçe abluka altına alındı. Çatışmalar 2 ay önce resmen bitti ama dört mahallede sokağa çıkma yasağı ve abluka devam etmekte. Alana giremedik biz, alan başkanlığı olarak, yerel yönetimler olarak hiçbir şekilde alana girmemize izin verilmedi. 2012 Yılında koruma amaçlı imar planı düzenlendi. Koruma amaçlı imar planı kapsamında kültür envanteri de güncellendi. Ama çalışamıyoruz."
‘TOLEDO'NUN TARİHİ DERİNLİĞİ DİYARBAKIR İLE KARŞILAŞTIRILAMAZ BİLE'
Soyukaya, Başbakan Davutoğlu'nun "Sur'u Toledo yapacağız" sözlerinin hatırlatılması üzerine şunları kaydetti:
"Sur'un Toledo olması mümkün mü? Toledo çok başka bir kültürün ürünü. Toledo'nun tarihi derinliği Diyarbakır ile karşılaştırılamaz bile. Diyarbakır, Diyarbakır'dır. Diyarbakır'ı var eden kültür çok başkadır. Diyarbakır'ın zengin çokkültürlü yapısı, çokdinli, çokdilli yapısı Toledo ile karşılaştırılamaz ki. Diyarbakır'ın bu nedenle kültürel zenginliği ve derinliği nedeniyle zaten Diyarbakır aralıksız binlerce yıldır yaşam sürmüş bir kenttir. Toledo'nun tarihi çok daha yakın zamanken Diyarbakır 7 bin yıldır yaşam süren bir kent. Dolayısıyla onlarca varlığın, egemenliğin hüküm sürdüğü bir kent ve bütün bu uygarlıkların izlerini bıraktığı ama Diyarbakır'ın kültür potasında kendine özgü kültür yaratmayı başarmış bir şehir. Diyarbakır'ın Toledo olması mümkün değil."