AB’nin Libya’dan Avrupa’ya yönelik sığınmacı akınını durdurmak için uygulamaya Operasyon Sophia isimli planı uygulamaya koymuştu. İngiltere Parlamentosu’nu oluşturan iki kanadından biri olan Lordlar Kamarası’nın hazırladığı rapor planın amacına ulaşmaktan çok uzak olduğunu ortaya koydu.
Planın hayata geçirilmesinin ardından 9 bin göçmenin hayatının kurtarıldığının belirtildiği raporda, Operasyon Sophia’nın ana amacı olan insan kaçakçılarını durdurmada ise başarısız olduğunun altı çizildi.
Rapora göre, bugüne dek operasyon çerçevesinde insan kaçakçılığından kullanılan 80 tekne AB deniz gücü tarafından göçmenler kurtarıldıktan sonra batırıldı; ancak bu durum kaçakçıların Akdeniz’deki bu yasadışı yolculuğu daha da tehlikeli hale getiren şişme botlara yönelmesine neden oldu.
Öte yandan rapor, operasyon kapsamında 50 insan kaçakçısının tutuklandığını ancak tutuklananlar arasında Akdeniz’deki insan kaçakçılığını yürüten kilit isimlerden hiçbirinin yer almadığını da gösterdi.
Raporda dikkat çekilen bir başka konu ise insan kaçakçılığı ağları hakkında yeterli istihbarat toplanamaması oldu. Lordlar Kamarası’na göre bu durum, operasyonun başarıya ulaşmasının da önün bir engel oluşturdu.
Lordlar Kamarası’nın raporuna göre, Libya üzerinden İtalya’ya yasadışı göçün önüne geçilmesi için uygulamaya konan planın başarısız olmasında Libya’daki siyasi istikrarsızlık da rol oynadı.
Raporun sonuç bölümünde, “Arama-kurtarma misyonu değerli olsa da, Operasyon Sophia’nın, görevini yerine getiremediğini savunuyoruz. Yalnızca belirtilere yanıt veriyor, nedenlere değil” ifadelerine de yerildi.