Frontex’in verilerine göre, nisan ayında Ege Denizi’ni aşarak yasadışı yollarla Yunanistan’a ulaşan sığınmacıların sayısı 2 bin 700 oldu. Bir önceki aya kıyasla yasadışı geçişlerin yüzde 90 oranında düştüğü vurgulanan açıklamada, sığınmacıların büyük bölümünü Suriye, Afganistan, Pakistan ve Irak’tan kaçanların oluşturduğu da belirtildi.
Öte yandan Akdeniz’de daha uzun ve daha tehlikeli bir yolculuk gerektiren Kuzey Afrika-İtalya rotasını kullananların sayısının 8 bin 370 olduğu kaydedildi. Frontex, İtalya’ya giden sığınmacıların büyük bölümünün Eritre, Mısır ve Nijerya uyruklu olduğunu aktardı.
Frontex ayrıca, sığınmacı anlaşmasının ardından göçmenlerin Yunanistan yerine İtalya’yı tercih edeceği yönündeki beklentinin de gerçekleşmediğine dikkat çekti.
NE OLMUŞTU?
AB ile Türkiye 18 Mart’taki zirvede ‘sığınmacılara karşılık vize serbestisi’ için anlaşmaya varmıştı. Buna göre, Ege Denizi’ni geçerek Yunanistan’ın Samos, Sakız, Midilli, Kos, Leros adalarına ulaşan sığınmacılardan iltica başvurusu reddedilenler Türkiye’ye iade edilecek, Türkiye ise Suriye dışındaki ülkelerden gelenleri sınırdışı edecekti.
Ancak Türk vatandaşlarına vize serbestisi sağlanması için başlatılan sürecin, Ankara’nın gerekli kriterlerden biri olan terörle mücadele yasasındaki değişikliği kabul etmemesinin ardından Brüksel tarafından askıya alınmasıyla ‘sığınmacı anlaşması’nın akıbeti de belirsiz hale geldi.