Channel 4’e yayınlanan ‘Cephedeki Çocuklar’ belgeseline konuşan Halepli Hala, eşinin IŞİD tarafından kaçırılmasının ardından Suriye’yi terk etmiş. “Her şey onun içinde; tüm ailem ve dünyam burada” diyen Hala, kızlarıyla birlikte Türkiye üzerinden Avrupa’ya geçmiş ve belki de bir daha hiç görememekten korktuğu ülkesi ve kocasına ulaşabilmesinin tek yolu telefon ekranı:
“Bu yüzden onu elimden hiç bırakmıyorum. Onu sanki kendimin ve ailemin adresiymiş gibi elimde tutuyorum. Bu metal cihaz benim tüm hayatım haline geldi.”
Akıllı telefonlar, sığınmacılara sadece kaybettikleri aile üyelerini ya da ayrılmak zorunda kaldıkları evlerinin anısını taşımıyor; aynı zamanda seyahatlerine devam edebilmelerini de sağlıyor. Yardım kuruluşları da akıllı telefonların öneminin farkında ve kamplarda sığınmacılara ücretsiz şarj aleti sağlıyor.
AFP’ye konuşan bir sığınmacı, akıllı cihazların önemini, “Telefonlarımız ve yedek şarj aletlerimiz yolculuk için diğer her şeyden daha önemli, hatta yemekten bile” ifadeleriyle anlatırken; özellikle Türkiye ve Yunanistan arasındaki yolculukta, GPS’ten yararlanmak için kullanılan akıllı telefonlar, birçok durumda sığınmacıların hayatını kurtarıyor.
A comment from an independent article about 'why refugees Have smart phone'. How are people this heartless??? pic.twitter.com/h52Zh0ukov
— Amilah (@strangesalt) May 12, 2016
Her gittiği ülkede yeni bir SIM kart aldığını belirten bir sığınmacı, akıllı telefonlardaki harita uygulamalarının yolculuktaki önemini New York Times’a şu ifadelerle anlatıyor:
“Her yeni ülkede yeni bir kart alıp interneti aktive ediyorum ve kendime yerimi belirleyecek bir harita indiriyorum. Eğer bir akıllı telefonum olmasaydı, varacağım yere ulaşmam mümkün olmazdı.”