Rus Eho Moskvı radyosunda konuşan Şevçenko, Stalin'in savaş yıllarındaki faaliyetlerini değerlendirdi. Savaş yıllarında Kırım ve Kuzey Kafkasya'da bazı etnik halkların sürgüne gönderilmesini eleştiren Şevçenko şu ifadeleri kullandı: "Bunu haklı göremeyiz. Bence bu ciddi bir hataydı. Ama dönem açısından bunun neden Kafkasya bölgesinde yapıldığı anlaşılıyor. Stalin Türkiye ile savaşa hazırlanıyordu. Fakat Türkiye'nin savaşa katılmaması Stalin için büyük hayal kırıklığı oldu. Sovyet lideri, Türklerin 1943 yılında savaşa katılacağına inanıyordu."
‘TÜRKİYE SAVAŞIN KADERİNİ DEĞİŞTİRDİ'
Rusya Dışişleri Bakanlığı'na bağlı Moskova Uluslar Arası İlişkiler Üniversitesi (MGİMO) öğretim görevlisi, emekli diplomat Prof. Dr. Yuri Dubinin de, Türkiye'nin İkinci Dünya Savaşı'na katılmamakla savaşın kaderini değiştirdiğini söyledi.
Dubinin'e göre, Ankara'nın Sovyetler Birliği'ne saldırmayacağından emin olan Stalin, Türkiye sınırındaki Kızıl Ordu birliklerini Stalingrad cephesine sevk etti. Stalingrad çatışması ise savaşın dönüm noktası sayılıyordu.