"Türkiye ve İsrail arasındaki meselelerin büyük bölümü büyük ölçüde açıklığa kavuştu" diyen Cohen, Türkiye ve İsrail'in komşusu olan Suriye'de IŞİD ve diğer cihatçı örgütlerin önemli alanları kontrol etmeye başlamasının ardından normalleşme sürecine hız kazandıran temel faktörün ise ‘güvenlik' konusu olduğunu belirtti. Ancak Cohen iki ülke arasındaki askeri ilişkilerin normalleşmesinin zaman alacağını da kaydetti.
'SÜRECE ETKİ EDEN BİR DİĞER KONU DOĞALGAZ'
Sürecin ilerlemesinde etkili olan bir başka konunun ise doğalgaz olduğunu belirten Cohen, "Herkes İsrail'in önce Türkiye'ye, Türkiye üzerinden de Batı'ya nasıl doğalgaz ihraç edeceğini görmek için sabırsızlanıyor" dedi.
Cohen, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ilişkilerin normalleşmesi için bir koşul olarak defalarca dile getirdiği Gazze'ye deniz ablukasının kaldırılmasının ise sözkonusu olmadığını belirtirken, görüşmelerin Gazze'nin yeniden inşası için Türkiye'nin daha fazla malzemeyi karadan nasıl Gazze'ye götürebileceği üzerinde yoğunlaştığını kaydetti.
Cohen, "Gazze'deki inşaat malzemelerinin neredeyse yarısı Türkiye'den gidiyor ve İsrail'in yapılan sevkiyatları inceleme kapasitesi ile bağlantılı olarak bu sevkiyatın miktarı artırılabilir" dedi.
NE OLMUŞTU?
Mayıs 2010'da Gazze'ye yardım götüren Mavi Marmara gemisine İsrail komandolarının düzenlediği baskında 10 Türk hayatını kaybetmiş, olay Türkiye-İsrail ilişkilerinde ciddi bir krize neden olmuştu. Türkiye İsrail ile diplomatik ilişkilerinin seviyesini düşürmüş ve askeri anlaşmaların askıya alınmasını da içeren İsrail'e yönelik bazı yaptırımlar açıklamıştı.
Nisan ayı başında yapılan açıklamada ise Türkiye ve İsrail arasında ilişkilerin normalleşmesine dair yürütülen müzakereler kapsamında mutabakat metninin nihai hale getirilmesi ve farklılıkların giderilmesi yönünde ilerleme sağlandığı ve anlaşmanın çok yakında gerçekleştirilecek bir sonraki toplantıda sonuçlandırılması hususunda uzlaştığı açıklanmıştı.
Türkiye Mavi Marmara krizinin ardından ilişkilerin normalleşmesi için İsrail'in özür dilemesi, tazminat ödemesi ve Gazze ablukasının kaldırılması talebinde bulunmuştu.
ABD Başkanı Barack Obama'nın Mart 2013'teki İsrail ziyareti sırasında Türkiye'nin özür talebi gerçekleşti ve Obama'nın arabuluculuğu ile İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu dönemin Başbakanı Erdoğan'ı arayarak yaşanan can kayıpları nedeniyle özür diledi.
Özür talebinin gerçekleşmesinin ardından iki ülke heyetleri arasında tazminat miktarı ve Gazze ablukasının kaldırılmasına yönelik Türkiye'nin talepleri konusunda görüşmeler başlatılmıştı.