Nizami’nin başkent Dakka’daki bir hapishanede idam edildiği belirtilirken; AFP’ye konuşan Adalet Bakanı Anisul Huq, milyonlarca kişinin ölümünden sorumlu tutulan İslami liderin ülke başkanından af istemeyi reddettiğini aktardı.
Bangladeşlilerin uzun zamandır bu anı beklediklerini ifade eden İçişleri Bakanı Asaduzzaman Khan da, “Bu günü sonsuza kadar hatırlayacağız” dedi.
Just In: #Bangladesh executes top Islamist party Jamaat-e-Islami leader Motiur Rahman Nizami for 1971 war crimes. pic.twitter.com/otrQxXIX9x
— Aditya Raj Kaul (@AdityaRajKaul) May 10, 2016
73 yaşındaki Nizami, Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi tarafından 1971 yılında gerçekleşen bağımsızlık savaşında Pakistan ordusuyla iş birliği yapmak ve sivillere yönelik eylemlerin aralarında bulunduğu 16 suçlamayla yargılandı. Mahkeme, 2014'te Nizami'yi ölüme mahkum etti. Nizami’nin temyize taşıdığı karar, Yüksek Mahkeme tarafından 6 Ocak'ta onandı.
ERDOĞAN’DAN KINAMA
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da cuma günü Eyüp Belediyesi hizmet binası ve toplu açılış töreninde yaptığı konuşmada, idam kararını kınayarak şunları söylemişti:
"Bangladeş'te 75 yaşında bir mücahide, hiçbir dünyevi günahı olduğuna inanmadığımız insana idam kararı veren zihniyeti lanetliyorum. Her türlü girişimde bulunmuş olmamıza rağmen burada kinin, nefretin bu denli yaygınlaşmasını ve şu ana kadar bu tür idamları yapan bir anlayışı ben ne demokratik bir anlayış, ne de adil bir yönetim olarak görüyorum.”