Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve AK Parti Türkiye'nin yönetim şeklinin başkanlık sistemine dönüştürülmesini isterken, AK Parti hazırlamakta olduğu ve Haziran ayında Meclis'e sunulacağını açıkladığı yeni anayasa teklifinde başkanlık sistemine yer vereceğini duyurmuştu.
AK Parti'nin anayasayı tek başına referanduma taşıyabilmesi için en az 14 sandalyeye daha ihtiyacı bulunurken, Parlamento'daki üç muhalefet partisi de başkanlık sistemine karşı olduklarını vurgulamışlardı.
‘KISMEN GEÇİŞ FORMÜLÜ'
Canikli NTV canlı yayınında yeni anayasa ve başkanlık sistemi tartışmalarıyla ilgili soru üzerine, "Biz başkanlık sistemini tüm kurumlarıyla anayasaya monte etmek istiyoruz. Ancak bunun zaman alacağı ve diğer partiler tarafından hemen benimsenmeyeceğini görüyoruz. Sonuç alınmayacak bir çabanın içine girmenin anlamı yok. Bu nedenle kısmen geçiş formülü olarak partili cumhurbaşkanlığı sisteminin hayata geçirilmesini arzuluyoruz" diye konuştu.
'Partili cumhurbaşkanlığı' düzenlemesinin 4-5 maddeyi geçmeyeceğini vurgulayan Canikli şöyle devam etti:
"Partili cumhurbaşkanı modelinde cumhurbaşkanının partisiyle ilişiğinin kesilmesini düzenleyen anayasa değişikliğiyle birlikte 4-5 maddenin değişmesi yeterli olacaktır. Bununla ilgili olarak diğer partilerle de görüşme yapabiliriz."
‘KİMSE ERKEN SEÇİM BEKLEMESİN'
Düzenlemenin Haziran ortasında Meclis'e sunulacağını da söyleyen Canikli kamuoyunda tartışılan seçim senaryoları konusunda da, "Kimse erken seçim beklemesin. Bu Parlamento 2019 yılına kadar görevinin başındadır" dedi.