Maranhoa, kongrenin alt kanadı olan Temsilciler Meclisi'nde konuyla ilgili oturumlarda ve oylamadaki usulsüzlükler nedeniyle bu kararı verdiğini belirtti.
Muhalefet liderleri, kararı temyiz için Brezilya Yüksek Mahkemesine götüreceklerini açıkladı.
Rousseff hakkında, çarşamba günü Senato'da 'yolsuzluk davası açılıp açılmaması' oylanması bekleniyordu. Temsilciler Meclisinde 17 Nisan'da yapılan oylamada Rousseff'in lehinde oy kullanan Maranhoa'nın kararı, süreci yeniden Temsilciler Meclisi'ne taşıyacak. Temsilciler Meclisi'nde yapılacak 5 oturumla Rousseff'in görevden alınmasıyla ilgili sürecin Senato'ya gönderilmesi oylanacak.
Soruşturmanın aleyhine sonuçlanması halinde Rousseff 180 gün içinden görevinden alınabilecek.
NE OLMUŞTU?
Brezilya Devlet Başkanı Dilma Rousseff'in 2003-2010 arasında Petrobras'ın başkanlığını yaptığı sırada, şirkette, 800 milyon dolarlık yolsuzluk yapıldığı, ihalelere fesat karıştırıldığı, yetkililerin rüşvet aldığı iddia ediliyor. Geçen yıl mart ayında başlatılan soruşturma kapsamında aralarında şirketin üst düzey yöneticileri, iki eski milletvekili ve önde gelen iş adamlarının bulunduğu 100'den fazla kişi gözaltına alınmıştı. Bu süreçte Petrobras'ın eski genel müdürü Paulo Roberto Costa 7,5 yıl hapse mahkum edilirken, eski Devlet Başkanı Luiz İnacio Lula da Silva da mart ayı başında soruşturmaya dahil edilmişti.