Indiana Üniversitesi'nden Jay Lennon ve Kenneth Locey imzalı canlı türlerinin sayısına yönelik resmi, akademik ve bilimsel kaynaklardan alınan verilerin yer aldığı araştırma, ABD merkezli PNAS dergisinde yayınlandı.
20 bin 376 arke, bakteri ve mikroskobik mantarın yanı sıra 14 bin 862 ağaç, kuş ve memeli türüne dair veritabanlarının incelendiği araştırmada, edindikleri verilerle genom dizinleme teknolojisini kullanan bilim insanları gezegenimizdeki yaşam skalası konusunda daha doğru bir tahmin yürütmeyi başardı.
İncelenen veriler ışığında Lennon ve Locey, bilim insanlarının şimdiye dek yeryüzündeki 1 trilyon canlı türünün yalnızca çok küçük bir kısmını tespit ettiğini, gerçekte var olan tür sayısının kabaca yüzde 99.999'unun bilinmediğini öne sürdü.
'TOPLAM ORGANİZMA SAYISI HAYAL ETTİĞİMİZDEN BİLE FAZLA'
Lennon araştırmaya yönelik şu ifadeleri kullandı:
"Dünya üzerindeki türlerin sayısını tespit etmek biyolojinin en büyük meselelerinden biri. Çalışmamızda ekolojik modellere yönelik en büyük veri kümeleri ve biyoçeşitlilikle bolluğun arasındaki ilişkiyi açıklayan yeni ekolojik kuralları bir araya topladık. Bu da yeryüzündeki mikrobiyal türlerin sayısına yönelik yeni bir tahmin yürütmemizi sağladı. Tahminlerimiz mikroorganizma çeşitliliğinin numunelendirilmemiş kısmına yönelik oldu. Bir gram toprakta bir milyar kadar organizma olduğunu biliyoruz, öyleyse yeryüzündeki toplam organizma sayısı, mikrobiyal çeşitlilik kat kat, hatta hayal ettiğimizden bile çok daha fazla."