Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye’nin Suriye’ye karşı sınırötesi operasyon yapıp yapmayacağı yönündeki soruya, “Eğer gerekiyorsa göndereceğiz. Kara güçleri elzem duruma gelirse göndeririz. Kendimizi müdafaa etmek için gerek Türkiye’nin içinde, gerek dışında her türlü tedbiri almaya hazırız” dedi ve bu adımın tek yanlı olabileceğini belirtti.
Başbakan Davutoğlu’nun bu açıklamaları ne anlama geliyor? Daha önceki açıklamalara ters düşmüyor mu? Türkiye tarafından yapılabilecek olan bu adım, uluslararası toplumun tepkisini çekmez mi?
Konuyla ilgili Sputnik Radyosu’na konuşan 21. Yüzyıl Türkiye Enstitüsü Başkanı, Chatham House Uluslararası Güvenlik Programı Akademisi Kıdemli Üyesi, Müttefikler-Arası İhtiyat Subaylar Konfederasyonu eski Başkan Yardımcısı, Emekli Tuğgeneral Haldun Solmaztürk şunları söyledi.
Elbette, uluslararası toplumun buna tepkisi olacaktır. Ancak Başbakan Davutoğlu’nun bu ifadesinin, Türk Hükümeti’nin bir kararı olarak değil, bir soruya cevaben prensip olarak verilmiş bir ifade olduğunu düşünüyorum. Yani alınmış bir karardan çok şartlar zorlarsa, şartlar gerektirirse ‘tek taraflı olarak Türk Silahlı Kuvvetleri Suriye’ye girebilir’ demek istedi benim anladığım kadarıyla.
Tabi geçmişteki ifadelerinden biraz farklı olduğunu kabul ediyorum. Bunun da sebebi, özellikle Kilis’e düşen roketlerdir. Bu roketlerin tabi ardı arkasına düşmesi, sivil halka zaiyata sebep olması ve Türk kamuoyunda haklı olarak oluşan büyük tepki, Türk Hükümeti’ni de çeşitli alternatifleri gözden geçirmeye itmiş olmalı. Öyle anlaşılıyor. Ama bu ifadeye rağmen ben Türkiye’nin yakın zamanda, kısa vadede tek taraflı olarak, yani sadece Türk Silahlı Kuvvetleri olarak Suriye’ye bir askeri müdahalede bulunacağını zannetmiyorum.