AB Komisyonu, Schengen ülkelerine yapılacak seyahatlerde Türk vatandaşları için vizelerin kaldırılması yönünde tavsiye kararı aldı. Ancak Türk vatandaşlarının Schengen ülkelerine vizesiz seyahat etmesi için Ankara'nın beş kriteri daha yerine getirmesi gerekiyor.
Balanced, strong COM decisions on visa liberalisation, reform of European asylum system + the road back to Schengen pic.twitter.com/g4N3E0LTuH
— Margrethe Vestager (@vestager) May 4, 2016
Bununlara ek olarak, metinde Türkiye'den, parmak izi bilgisinin de yer aldığı biyometrik pasaportların çıkarılması, Geri Kabul Anlaşması'nın uygulanmasına başlanması, terörle mücadele ve organize suçlarla mücadele kanunlarının temel haklara dikkat edilerek AB'ye uygun bir şekilde düzenlenmesi istendi. Bunların, vizesiz seyahat için şart olduğu ve aciliyet arz ettiği belirtildi. Türkiye'ye, biyometrik pasaportlar için sene sonuna kadar süre verilirken, parmak izi bilgisinin yer almadığı pasaportlarla vizesiz seyahatin mümkün olmayacağı ifade edildi.
'HALA YAPILMASI GEREKENLER VAR'
Raporun açıklanmasının ardından bir basın toplantısı düzenleyen AB Komisyonu'nun birinci Başkan Yardımcısı Frans Timmermans da "Türkiye etkileyici şekilde ilerleme kaydetti ancak hala yapılması gerekenler var" dedi.
"Turkey has made impressive progress but there is still work to be done" — @TimmermansEU https://t.co/N2hIMzEMOQ https://t.co/NBBi7A4ubw
— European Commission (@EU_Commission) May 4, 2016
Öte yandan Brüksel Ankara'dan eksikleri bir an önce gidermesi isterken, Türkiye'nin vize serbestisinin sağlanması ön koşulu olarak yerine getirmesi gereken kriterler için ek süre talep etmediği belirtildi.
SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?
Bunun için tavsiye kararı, önce AP Sivil Özgürlükler, Adalet ve İçişleri Komitesi'nde ele alınacak. Değişiklik önergelerinin ardından karar, AP Genel Kurulu'nun onayına sunulacak. Oylamada, kabul için salt çoğunluk yeterli olacak.
Olası değişikliklerle kabulün ardından karar, AB Konseyi'ne gönderilecek. AB Adalet ve İçişleri Konseyi'ndeki oylamada ise çifte nitelikli çoğunluk esas alınacak. Çifte nitelikli çoğunlukta oylamaya katılan üyelerin yüzde 55'inin kabul oyu vermesi gerekiyor. Mevcut durumda en az 16'sının onayı aranacak. Ancak kabul oyu veren ülkelerin toplam nüfusunun oylamaya katılan ülkelerin nüfusunun yüzde 65'ini oluşturması şart.
Eğer burada da beklendiği gibi vize serbestisi onaylanırsa, karar AB Resmi Gazetesi'nde yayımlanarak yürürlüğe girmiş olacak.
Ankara, Türkiye ile AB arasında 18 Mart'ta imzalanan sığınmacı anlaşmasını çerçevesinde Türk vatandaşlarına Schengen bölgesinde vize serbestisi sağlanmasını talep etmişti.