On binden fazlayargıç ve savcının kullandığı adalet.org sitesinin veri tabanı, özel yazışmaları da içerecek şekilde polis tarafından kopyalandı. Bir kullanıcının bir diğerine hakaret ettiği iddiasıyla tüm verilerin kopyalanması tepki çekti. Yargıçlar Sendikası İstanbul Temsilcisi Hüseyin Köse büyük bir hukuksuzlukla karşı karşıya kalındığını belirtti.
Köse durumun, bir hakaret iddiası nedeniyle Türkiye'deki herkesin telefon kayıtlarının incelenmesine benzediğini söyledi.
İzmir 7. Sulh Ceza Hâkimliği tarafından 29 Nisan 2016 tarihinde arama ve el koyma kararı alındığını aktaran Nuh Hüseyin Köse, "Sitenin tamamını inceleme yetkisi vermişler. Bütün hâkim ve savcıların özel görüşmeleri dâhil, incelenecek. Çok tehlikeli bir durum bu" dedi.
‘SORUŞTURMAYLA İLGİLİ HİÇBİR BİLGİ YOK'
Tüm verilerin kopyalanmasında hakaret iddiasını aşan bir amaç olabileceğini ifade eden Köse, buna karşın bazı hâkim ve savcıların kararı alan mahkemeyle görüştüklerini ve kendilerine ‘kapsamlı başka bir soruşturma olmadığı' yönünde bilgi aktarıldığını kaydetti. "Sadece bireysel anlamda bir site kullanıcısının, başka bir site kullanıcısına hakaret ettiği iddiasıyla bu soruşturmanın yapıldığını söylüyorlar. Gerçi bu karar da o da yazmıyor. Ne olduğu, niçin yapıldığı yazmıyor. Soruşturmayla ilgili hiçbir fikir, hiçbir bilgi yok. Ne olduğunu bilemiyoruz" ifadelerini kullanan Köse, siteden elde edilen verilerin başka amaçlar için kullanılabileceğini belirtti.
‘KARAR BİR HUKUK SKANDALI'
Verilerin kopyalanmasına ilişkin endişeleri dile getiren Köse, şunları kaydetti:
"Bunu adli bir soruşturmada kullanamayabilirler ama sizin özel yaşamınıza ait yazdığınız birtakım yazışmalar olduğunu düşünün. İki insanın kendi arasındaki yazışmaları polis bilmek zorunda mı, başkası bilmek zorunda mı, istihbarat örgütleri bilmek zorunda mı? Bu başka bir ülkede olsa çok ciddi skandaldır. Hukuk güvenliği yok artık bu ülkede, o anlaşılıyor. Biri, ötekine küfür etti diye siz o siteye kayıtlı binlerce hâkim ve cumhuriyet savcısının, avukatın özel görüşmelerini inceleyecek şekilde bir karar veremezsiniz. Bu hukuka aykırıdır."
KOPYALANAN VERİLER ATAMALARDA KULLANILABİLİR Mİ?
Kopyalanan verilerin hâkim ve savcı atamalarında kullanılması ihtimaline ilişkin soruyu yanıtlayan Nuh Hüseyin Köse, "Atamaları yapmak için Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun iki dudağını oynatması yetiyor zaten. Onların verdikleri o tür kararlara karşı yargı yolu kapalı. Anayasa Mahkemesi yolu kapalı. AİHM'e gitseniz 15 senede sonuç alamazsınız. Bu ülkede hâkim ve savcının tayininden daha kolay hiçbir şey yok" dedi.