TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabi Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu'nda görüşülen Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına dair kanun teklifinde, Akkuyu Nükleer Santral için önemli bir düzenleme yer aldı. Kıyı ve zeytinciliğin ıslahı ve yabanilerinin aşılattırılması hakkında kanunların sınırlayıcı hükümlerinin uygulanmayacağı tesis ve faaliyetlerin kapsamına nükleer santraller de eklendi.
Yeni düzenlemeye göre, nükleer santral projeleri kapsamında yapılması öngörülen tesis ve faaliyetler hakkındaki 3621 sayılı Kıyı Kanunu’nun ‘kıyılar, sahil şeritleri, doldurma ve kurutma yoluyla kazanılan arazilere ilişkin yapı ve yapılaşmaya dair sınırlayıcı hükümleri’ ile 3573 sayılı Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanun’un sınırlayıcı hükümleri uygulanmayacak.
TBMM Genel Kurulu'nda önümüzdeki günlerde görüşülerek teklifin aynen yasalaşması halinde, Akkuyu Nükleer Santrali'nin yapımı sırasında kıyılar tel örgüyle çevirebilecek, deniz doldurup alanı genişletebilecek, denizden kum ya da çakıl çekebilecek. Ayrıca zeytinlik yasağı da uygulanmayabilecek.
Muhalefet partilerinin tepki ve itirazlarına neden olan düzenlemeyi hükümet savundu. Komisyon tutanaklarına göre görüşmelerde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Necati Yamaç, düzenlemenin spesifik olarak Akkuyu Nükleer Santral Projesi için getirildiğini vurgulayarak şunları söyledi: "Bu proje kapsamında konuşlanması öngörülen reaktörler, teknik ve jeoloji çalışmalar sonucunda lokasyonları belirlendi. Belirlenen bu yerler hem kıyı kenar çizgisine denk geliyor hem sahil şeridine denk geliyor. Mevcut kıyı mevzuatı da bunun inşaatına olanak vermiyor. Ancak teknik gereklilikler ve reaktörün konuşlanacağı zemin sağlam olması gerektiği için ve lokasyonlar da belirlendiği için, reaktörler de orada inşa edilmek zorunda olduğu için kıyı mevzuatıyla ilgili sınırlayıcı hükümlerden muafiyet getirilmesi zorunluluğu doğmuştur; o yüzden böyle bir değişikliğe ihtiyaç duyulmuştur ve tabii ki, Akkuyu nükleer santral sahası da özel güvenlik bölgesi ilan edildiği için askerî yasak bölgeler ve güvenlik bölgeleri kanun kapsamı içerisindedir; o nedenle, bu kanun çerçevesinde değişlik yapılması ihtiyacı doğmuştur."
‘DEĞİŞİKLİK ARTIK ULUSLARARASI YÜKÜMLÜLÜK HALİNE GELDİ’
Düzenlemeyle iki önemli değişiklik getirildiğini vurgulayan Yamaç, böylece hem nükleer santral projelerinin açıkça yasa metnine yazılması hem de nükleer santral projelerine has olmak üzere 'Zeytincilik Kanunu’nun sınırlayıcı hükümleri uygulanmaz' hükmüne yer verildiğini savundu.
Yamaç, kanun değişikliği hakkında şunlar söyledi: "Bunu niye öngördük? Akkuyu Nükleer Santral Projesi’nde Zeytincilik Kanunu’yla ilgili sorunlar yaşıyoruz. Bildiğiniz üzere Akkuyu Nükleer Santral Projesi hükümetlerarası anlaşmaya istinaden gerçekleştiriliyor. Böyle bir değişiklik yapmak, artık, uluslararası yükümlülük hâline geldi. Akkuyu Nükleer Santral Projesi, bilindiği üzere, ülkemizin tek kalemde en büyük yatırım projesi. Böyle bir projenin gerçekleştirilmesi için 'Zeytincilik Kanunu’na sınırlayıcı hükümleri uygulanmaz.' hükmüne ihtiyacımız var."
Yamaç ayrıca, Zeytincilik Kanunun sınırlayıcı hükümlerinin sadece nükleer santral projeleri için uygulanmayacağını, değer petrol rafineri için geçerli olmayacağını da vurguladı.