Almanya’daki 1 Mayıs İşçi Bayramı kutlamaları çatışmaların gölgesinde geçti.
Bad Segeberg polisinden yapılan açıklamada, kentte dün gece geç saatlerde başlayan kutlamalar sırasında, çeşitli gruplar arasında meydana gelen çatışmada 1 kişi hayatını kaybetti. Polis, hangi grupların çatıştığı ve ölen kişinin kimliği hakkında ise bir açıklama yapmadı.
Zwickau kentinde de aşırı sağcılar Almanya Adalet Bakanı Heiko Maas'ın konuşma yaptığı mitingi dağıtmaya çalıştı. Mitingin, aşırı sağcılara müdahale eden polisin koruması altında sürdürüldüğü ve bir şiddet olayının meydana gelmediği belirtildi. Mitingi dağıtmaya çalışan aşırı sağcılar, taşıdıkları pankartlarda, Almanya'daki camilerin yasaklanmasını istedi.
Plauen kentinde ise yaklaşık 500 aşırı sağcı, 1000 kişilik bir solcu grubuyla çatıştı. Polis, grupların başlangıçta birbiriyle çatıştığını, daha sonra da kendilerini engellemeye çalışan polislere taş ve şişelerle saldırdığını bildirdi.
A protest in Plauen, Germany turns violent as Police, Right and Left-wing protesters clash with each other #MayDay pic.twitter.com/34laQ8GspW
— Ruptly Stringer (@RuptlyStringer) May 1, 2016
Almanya’da çatışmaların yaşandığı bir diğer kent Hamburg oldu. Polis, bir askeri aracı kundaklayan 24 yaşındaki kişinin gözaltına alındığını, bazı göstericilerin de polise taş ve şişe attığını açıkladı. Polisin göstericilere cop ve tazyikli suyla müdahale ederken, çok sayıda kişinin gözaltına alındığı kaydedildi.
Başkent Berlin'de ‘Myfest’ adı altında yapılan kutlamalar ise şu ana kadar büyük ölçüde olaysız geçti. Başkentte bugün güvenliği sağlamak amacıyla yaklaşık 6500 polis görev yapıyor.
PARİS’TE GAZLI 1 MAYIS
1 Mayıs’ın olaylı geçtiği bir diğer ülke ise Fransa'nın başkenti Paris’ti. Bastille Meydanı'nda toplanan binlerce göstericinin başlattığı yürüyüş, bazı protestocularla polis arasında çıkan gerginliklerden dolayı güvenlik güçleri tarafından durduruldu.
Polis, çok sayıda gazetecinin de takip ettiği göstericileri, Diderot Bulvarı yakınlarında biber gazı sıkarak engelledi. Polis karşıtı sloganlar atan ve Nation Meydanı'na kadar gitmek isteyen göstericiler, güvenlik güçlerine patlayıcı maddeler fırlatarak polis barikatını aşmaya çalıştı.
ÇALIŞMA YASASI FRANSA SOLUNU ‘BİRLEŞTİRDİ’
Değiştirilmek istenen çalışma kanunun gölgesindeki kutlamalarda, her yıl farklı noktalarda eylem düzenleyen Fransa’nın radikal sol sendikalari CGT ve FO'nun, bu kez birlikte yürümesi de dikkat çekti.
Violence breaks out across France during May Day demonstrations https://t.co/cb457gCrA5 pic.twitter.com/EXxEeLMxzy
— Ottawa Korner (@OttawaKorner) May 1, 2016
Öte yandan sağcı Ulusal Cephe’ye üye 400 kişi, ulusal halk kahramanı Jeanne d'Arc’ı anmak için başkent Paris'teki Pyramides Meydanı'nda alternatif bir tören düzenledi.
Opera Meydanı'nda toplanan Femen üyeleri ise ‘anti faşist temizlik’ adını verdikleri eylemde meydanda temizlik yaparak gösteri yaptı.
#FEMEN activists arrested in #Paris after topless protest against National Front (VIDEO) https://t.co/7aCfMuKcQD pic.twitter.com/xRogH12Sse
— RT (@RT_com) May 1, 2016
CORBYN’DAN 50 YIL SONRA BİR İLK
İngiltere'deki 1 Mayıs kutlamalarının adresi başkenti Londra'daki Clerkenwell bölgesi oldu. Clerkenwell’deki kutlamalara katılan İşçi Partisi'nin lideri Jeremy Corbyn, konuşmasında Ulusal Sağlık Hizmetleri'nde (NHS) yaşanan sorunlar, iş yerlerinde yaşanan ırkçı olaylar, sendikaların çalışmaları ile İşçi Partisi'ndeki gelişmelere değindi.
Son 50 yıldır ilk defa 1 Mayıs etkinliğine katılan ilk İşçi Partisi lideri olan Corbyn, 1 Mayıs'ı uluslararası bir dayanışma günü olarak tanımlayarak, bugünün, ‘işçilerin bazı şeyleri değiştirebilme gücüne sahip olduğunu kavrama günü’ olarak nitelendirdi.
Corbyn, konuşmasının ardından toplanma alanından ayrılırken, katılımcılar da ellerinde taşıdıkları çeşitli pankart ve bayraklarla kentin ünlü Trafalgar Meydanı'na doğru yürüdü.
KÜBA'DA1 MAYIS COŞKUSU
1 Mayıs kutlamalarının en coşkulu geçtiği ülkelerse şüphesiz ki Latin Amerika ülkeleriydi.
Küba’daki kutlamaların merkezi başkent Havana oldu. Havana’da on binlerce kişinin katıldığı kutlamalara Devlet Başkanı Raul Castro da eşlik etti. ‘Yaşasın sosyalizm’ sloganı atanı Kübalıların ellerinde hem Ernesto ‘Che’ Guevara hem de Küba’nın efsanevi lideri Fidel Castro’nun resimlerini taşıdı.