ASA, kadın bedeninin seksileştirildiği ve ideal bir görüntüyü teşvik eden reklamlar nedeniyle geçen yıl aldığı 37 bin şikayet neticesinde yaklaşık 3 bin 500 reklam kampanyasında yaptırıma gitmişti. Ajans, tepkilerin yoğunluğu nedeniyle bu tür reklamlar için genel bir soruşturma başlattı.
Today @ASA_UK has launched an investigation into gender stereotyping in ads https://t.co/L6L36xixwE pic.twitter.com/SDkSnOSgfV
— Campaign (@Campaignmag) 28 Nisan 2016
ASA'dan bir yetkili konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu: "Reklamlarda kadınların nesneleştirilmesi ve seksileştirilmesi, gerçek dışı ve ideal bir vücut biçimi sunulması, bu biçimler dışındaki kadın ve erkeklerin küçük düşürülmesi ve bu yönde klişe cinsiyet rollerinin belirlenmesi toplumun kaydadeğer ölçüde dikkatini çekti."
FEMİNİSTLER DE DESTEKLEDİ
Sputnik'e konuşan feminist bir kuruluş olan Beauty vs Women'in (Güzellik ve Kadınlar Karşı Karşıya) kurucusu Samantha Pay, ASA'nın adımını desteklediklerini söyledi.
More girls aged 15-19 die from self-harm than road accidents, diseases or in pregnancy. https://t.co/yVA0FHJdEi pic.twitter.com/JRnj0UhSy7
— Beauty vs Women (@BeautyvsWomen) 28 Nisan 2016
Pay, ayrıca Dünya Sağlık Örgütü'nün son raporunda genç kızların ihtihar etme sebepleri arasında güzellik baskısının olduğunun belirtildiğini vurguladı.
Are you beach body ready? (why this statement makes me fume) https://t.co/HaiHjIfXJV #feminism pic.twitter.com/imxH86q79C
— Amy (@MrandMrsTplus3) 18 Nisan 2016
SÜREÇ NASIL BAŞLAMIŞTI?
Protein World isimli gıda takviyesi şirketine ait sarı bikinili, sarı saçlı, dolgun dudaklı, ince belli ve son derece zayıf vücutlu bir kadının ve ‘Vücudun kumsallara hazır mı?' sorusunun yer aldığı reklam nedeniyle, ASA'ya geçen yıl şikayet üstüne şikâyet yağmıştı.
Are you "beach body ready"? Check out these awesome activists' responses! http://t.co/wzH9uQk3Zl #bodypositive pic.twitter.com/ynsuMYZbFs
— Proud2Bme (@Proud2BmeUS) 2 Temmuz 2015
Geçen yıl yayına giren, şikayetler üzerine yasaklanan ve yılın en kötüsü seçilen reklam çok sayıda kişi tarafından protesto edilmiş, sosyal medyada da yoğun tepki uyandırmıştı.
ASA, geçen yıl konu üzerine 37 bin şikayet almış ve 3 bin 500 reklamda yaptırıma gitmişti.