Votel, çok sayıda kişinin hayatını kaybettiği saldırının ‘insan hatası', ‘cihaz hataları' ve ‘ekip içerisinde hiç kimsenin saldırılan hedefin bir hastane olduğunu bilmediği' sonucuna karar verdiklerini söyledi ve bunun sonucunda ise "Bu savaş suçu değildir" dedi.
Olaya karışan ABD askerlerine suç isnat edilmeyeceğini belirten Votel, hastanenin ‘vurulmayacak yerler' listesinde olduğunu fakat olaya karışan askerlerin bu listeye ulaşımı olmadığını söyledi.
‘HEDEF BAŞKA BİR YERDİ'
Votel, "Yaptığımız araştırma sonucunda, saldırıya karışan askerlerin saldırılan yerin hastane olduğunu bilmediklerine karar verildi. Hedeflenen yer, isyancıların bulunduğu yaklaşık 400 metre uzaklıkla olan farklı bir yerdi" iddiasında bulundu.
Yapılan açıklamada, Afganistan kara güçleri tarafından desteklenen ABD askerlerinin ‘yanlış bilgilendirildiği' sonucuna varıldığı belirtildi.
Öte yandan, ABD merkezli ‘İnsan Hakları İçin Doktorlar' adlı sivil toplum kuruluşu da ABD Savunma Bakanlığının konuya ilişkin soruşturma sonucu hakkında açıklama yaptı.
Kurumun başkanı Donna McKay, yayınladığı basın açıklamasında kararı doğru bulmadıklarını belirtti. McKay, "İyi niyet bazen yeterli değildir. Takip edilmesi gereken kurallar vardır ve bunun üzerine hiç kimse çıkamaz. Kunduz saldırısı hata olabilir, fakat bazı hatalar suç teşkil eder" ifadesini kullandı.
McKay, verilen kararın adil olduğunu düşünmediklerini söyledi.
NE OLMUŞTU?
ABD Savunma Bakanlığı konuya ilişkin olarak aralarında bir generalin de yer aldığı 16 ordu personelinin, hastanenin bombalanmasına yol açan yanlışlarından dolayı disiplin cezasına çarptırıldığını duyurmuştu.
Olayın kamuoyuna yansımasının ardından Afganistan'daki ABD'li güçlerin o dönemdeki komutanı General John Campbell, saldırı talebinin Afgan güçlerinden geldiğini ancak bu saldırının hata olduğunu belirtmişti.
ABD Başkanı Barack Obama da MSF Genel Başkanı Dr. Joanne Liu'yu arayarak özür dilemişti.