"Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulunun 05.11.1999 tarih ve 658 sayılı Arkeolojik Sitler, Koruma ve Kullanma Koşulları İlke Kararının uygulanmasında yaşanan sorunların değerlendirilmesi sonucunda; Anılan İlke Kararının I. derece arkeolojik site ilişkin 1. Maddesinin (f) bendinden sonra gelmek üzere; (g) Kamu düzeni veya güvenliğinin olağan hayatı durduracak veya kesintiye uğratacak şekilde bozulduğu ya da doğal afet yaşanan yerlerde, yapılmasında zorunluluk bulunan geçici uygulamalara ilişkin, zemine en az müdahale edilecek şekilde hazırlanan ve süresi belirlenen projelerin ilgili koruma bölge kurulunda değerlendirilebileceğine, projesi koruma bölge kurulunca uygun görülen geçici uygulamaların Kültür ve Turizm Bakanlığınca oluşturulacak bilim kurulu denetiminde yapılabileceğine, ö ifadesinin, Aynı İlke Kararının II. derece arkeolojik site ilişkin 2. Maddesinin (b) bendindeki ‘I. derece arkeolojik sit koruma ve kullanma koşullarının a, b, c, ç, d, e, f ö ifadesinden sonra gelmek üzer', g ifadesinin eklenmesine karar verildi."
‘KAMU GÜVENLİĞİ GEREKÇE GÖSTERİLEREK…'
Uzmanlara göre, ilke kararlarına kamu güvenliği gerekçe gösterilerek yapılan ek madde ile 1. derecede arkeolojik sit alanı olan bölgelerde yapılaşmaların önü açıyor. Uzmanlar, şu değerlendirmeyi yaptı:
"17 yıl önce çıkarılan ilke kararlarında arkeolojik sit alanlarında hiç bir yapının yapılmasına izin verilmiyordu. Ancak, şimdi eklenen bir madde ile arkeolojik sit alanına karakol, güvenlik noktası konulması için bir bilim kurulunun kararı yetiyor. Bu da arkeolojik sit alanlarının bundan sonra bu ilke kararı ile talan edilmesi anlamına geliyor."
Uzmanlar, bölgedeki gelişmelere örnek olarak ise, Diyarbakır'ın Lice İlçesine bağlı olan ve 1. derece arkeolojik sit alanı olan Dakyanus Tepesi'ne karakol kurulmasını gösterdi.