Eğitim-öğretim yılının ikinci dönem TEOG sınavları 27-28 Nisan'da, 1 milyon 174 bin 427 öğrencinin katılımıyla gerçekleştirilecek. Öğrenciler, 27 Nisan Çarşamba günü yapılan birinci oturumda Türkçe, matematik, din kültürü ve ahlak bilgisi derslerinden sınava girdi. 28 Nisan Perşembe günkü ikinci oturumda ise fen ve teknoloji, TC İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ile yabancı dil derslerinden sınav yapılacak.
KÜLTÜR-SANAT ETKİNLİKLERİ TEOG PUANINA EKLENECEK
Sınav sonuçlarının Haziran ayında açıklanması bekleniyor. TEOG puanlamasında önümüzdeki yıldan itibaren bazı değişikliklerin yapılması da gündemde. Örneğin öğrencilerin katıldığı kültür, sanat ve spor etkinlikleri TEOG puanına eklenecek. Ancak bu düzenleme bu yıl için geçerli değil.
RS FM'de yayınlanan Burası Türkiye programına bağlanan Habertürk Gazetesi Eğitim yazarı Pervin Kaplan, Milli Eğitim Bakanlığı'nın bu konudaki çalışmayı sürdürdüğünü belirterek, bunun bazı şartlara bağlı olduğunu söyledi.
Kaplan, "Bu ek puan, öğrenci Tübitak tarafından düzenlenen Uluslararası Bilim Olimpiyatları ya da Matematik Olimpiyat Sınavlarında ulusal elemeleri geçip Türkiye'yi temsil etme hakkı kazandığı yıl geçerli oluyor. Yılsonu başarı puanına ekleniyor. Öğrenci başarılı olup ek puan alabiliyorsa bu başarısını belgelemesi gerekiyor yani Milli Eğitim Bakanlığı'na bildirmesi gerekiyor" dedi.
Kaplan şunları aktardı:
"TEOG sınavı 6 dersten yapılıyor. İlk 6 bölümü kapsayan sınav geçtiğimiz kasım ayında yapıldı, diğer 6 bölümü kapsayan sınavlarla birlikte toplam 12 sınav olacak. Yapılan sınavların sonucu öğrencilerin liselere yerleştirmek için kullanılacak yerleştirme puanına yüzde 70 oranında etki yapacak. Sınav 700 üzerinden değerlendirilip öğrenci tüm soruları doğru yapmışsa 700 tam puan alacak. Sözünü ettiğimiz ek puanlar yılsonu başarı puanına yüzde 30 oranında etki yapacak bir puan."
YANLIŞ DOĞRUYU GÖTÜRMÜYOR
Öğrencilerin TEOG sınavlarında heyecanlanıp çok hata yaptıklarına dikkat çeken Pervin Kaplan, "Kodlama hatası yapmasınlar, basit gördükleri işlemleri kafadan hesaplamasınlar, soruları sonuna kadar okusunlar, anlamadan cevap kağıdına işaretleme yapmasınlar. Şayet cevabını bilmedikleri sorular varsa en yakın cevabı işaretleyerek —öğrenci deyimiyle sallasınlar- çünkü yanlış cevap doğruyu götürmüyor" diyerek sözlerini tamamladı.