Petrolün işlendiği Şeddadi şehrinin sakinleri, tankerlerin Türkiye’ye gönderildiğini belirterek, “Sadece bir gün içinde yaklaşık 5 bin varil taşıyorlardı. Varil fiyatı 30 dolardı” diye konuştu. Görgü tanıkları, dostluğun karşılıklı yarara dayandığını, teröristlerin petrol karşılığında Türkiye’den gıda ve silah aldığını anlattı.
‘YARALANIRSAK TÜRKİYE’YE KAÇMAMIZ SÖYLENDİ’
Esir alınan teröristler, yaralandıklarında Türkiye’ye gitmeleri yönünde tavsiyeler adlıklarını belirterek, şunları söyledi:
“Eğitim kampında, komutanımız, kuşatılırsak veya yaralanırsak Türkiye’ye kaçmamızı söyledi. Orada, nerede yaralandığınızı sormuyorlar. Sınıra yakın hastanelerde tedavi görüyor ve Suriye’ye dönüyorsun.”
Suudi Arabistanlı bir esir terörist de Türkiye-Suriye sınırını geçmenin ne kadar kolay olduğunu şu ifadelerle anlattı:
“Türkiye-Suriye sınırını geçmek hiç de zor değil. Sokağı geçmek gibi. IŞİD’in sınırı kaldırdığını söylemişlerdi bana ama kendi gözlerimle gördüğüm ana kadar ne kastettiklerini anlamamıştım.”
‘SINIRI GEÇERKEN HİÇBİR ENGELLE KARŞILAŞMADIK’
Bir diğer esir, Türk asıllı Mahmut Gazi Tatar, “Cerablus tarafından geçtim. Suriye’ye benimle beraber 17 Türk vatandaşı geldi. Sınırı geçerken hiçbir engelle karşılaşmadık. Kolay oldu” dedi.
‘AYAKKABI BİLE GİYMEDEN KAÇTILAR’
YPG’nin kadın komutanlarından Silav Serkevtin, “Tüm dünya, kimsenin IŞİD’e karşı koyamayacağını söylüyor. Ancak biz buraya geldiğimizde onlar ayakkabıları bile giymeden kaçtı. Ancak korkularından sakallarını traş ettiler” dedi.
‘Kazanç Yolunda’ belgeseli, 29 Ekim Cuma günü yayınlanacak.