Hristiyan Demokratlarla parlamentoya ortak bir önerge sunmak üzere uzlaştıklarını belirten Özdemir, "2 Haziran tarihinde, 101 yıl boyunca Ermeni Soykırımı'nı yok saydıktan sonra Federal Alman Meclisi bunun bir soykırım olduğu, Osmanlı Devleti'nin müttefiği olduğumuz için Almanya'nın da burada bir sorumluluk taşıdığı yönünde bir karar verecek" diye konuştu.
Yeşiller Eş Başkanı Cem Özdemir nisan ayı başında Der Tagesspiegel gazetesine verdiği demeçte "Ne kadar zor olursa olsun, ancak kendi tarihimizle yüzleştiğimiz takdirde, anlaşmazlıklarda güvenilir bir biçimde arabuluculuk yapabilir; dini ve etnik azınlıkların korunmasına sahip çıkabiliriz" demişti. Cem Özdemir "Ermenilere ve diğer Hristiyan azınlıklara yönelik soykırımın ve burada Almanya'nın taşıdığı ortak sorumluluğun tanınmasının da bunun bir parçası olduğunu" söylemişti.
Almanya'da Cumhurbaşkanı Joachim Gauck ve Federal Meclis Başkanı Norbert Lammert 1915'in 100. yılında yaptıkları konuşmalarda soykırım ifadesine yer vermiş, ancak Federal Meclis şimdiye kadar ‘Ermeni Soykırımı' ifadesini kullanmamıştı.
ALMANYA DIŞİŞLERİ BAKANI'NINDAN 1915 ANMA KONSERİNE DESTEK
Öte yandan Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier Dresden Senfoni Orkestrası'nın ‘Ermeni Soykırımı'nı anma amacıyla' hazırladığı Aghet (Ağıt) adlı konser projesini desteklediğini açıkladı. Steinmeier, projenin cumartesi günü Dresden'de ikinci kez sahnelenmesi sebebiyle kaleme aldığı yazıda Aghet için "Aydınlık bir gelecek için yol gösteriyor" ifadelerini kullandı.
Almanya Dışişleri Bakanı Steinmeier, "Ancak başkalarının travmalarını ve düşlerini bilenler, ortak bir gelecek için bir zemin hazırlayabilirler" diye konuştu.
Dresden Senfoni Orkestrası'nın konser projesi Aghet, Türkiye'nin tepkisini çekmişti. Dresden Senfoni Orkestrası'nın kurucusu ve başkanı Markus Rindt Türkiye'nin projeyi engellemek için Avrupa çapında baskı yaptığını ifade etmişti.