Kilis aylardır terör örgütü IŞİD'in hedefinde. Suriye tarafından ateşlenen roket mermileri nedeniyle yılbaşından bu yana kente 49 roket mermisi isabet etti.
Olaylarda 17 kişi öldü, 58 kişi yaralandı. 18 Ocak'tan itibaren ateşlenen roketlerden 21'i ev, okul ve hastane gibi yerleşim yerlerine zarar verdi, 28'i ise arazi, sokak ve park gibi mekanlara düştü.
İlk günlerde atılan roketlerin daha çok boş arazilere, son günlerde ise yerleşim yerlerine isabet etmesi dikkat çekiyor. Kilis'e düşen roket mermilerinin, 40 kilometre menzilli Katyuşa füzeleri olduğu belirtiliyor.
‘ROKETLER TESADÜFEN DÜŞMÜYOR'
"Ocak ayından bugüne kadar 49 roket düştü, bu kadar roket tesadüfen düşmüş olabilir mi? IŞİD ile savaş içindeysek bu roketleri IŞİD'in askeri birliklere fırlatması gerekmez mi? Ocak ayından bu yana roketlerin özellikle Kilis'e göndermesinin sebebini bilmemiz gerekmiyor mu? Çünkü Kilis'in çok stratejik bir konumu var. Türkiye'de Suriyelileri en çok barındıran yer olan Kilis'te normalde Kilis'te yaşayan Türk vatandaşları kadar Suriyeli var. Suriyelilerin Kilis'teki nüfusları 90 bin civarında. Kilis'e baktığımız zaman Suriyelilerin orada inşaat işine girdikleri ya da başka işlerle uğraştıklarını yani yatırım yaptıklarını görebiliyoruz. Kilis dediğimiz zaman adeta hem Türkiye hem Suriye'yle karşılaşıyoruz."
‘HÜKÜMET SEYREDİYOR'
Muzaffer Baca, IŞİD'in amacının Kilis'i karıştırmak olduğunu, Türk Hükümeti'nin ise olanı biteni seyretmekle yetindiğini kaydetti:
"Amaç orada bir provokasyona yol açmak, Kilis'i karıştırmak. Bu saldırılar Kilis'i karıştırarak orada çıkarak kaostan yararlanmaya yönelik. Ocak ayından bu yana tedbir alınmaması da çok enteresan. Türk hükümetinden ‘kınıyoruz' dışında ciddi bir açıklama yapılmadı. Askeri tedbirler alınmıyor. Fırtına obüslerinin menzili 40 km, Katyuşa roketlerinin menzili ise daha kısa. Füzeleri durduramamanın istihbarat eksikliği nedeniyle olduğuna inanmıyorum. Katyuşa roketleri seyyar olduğu için belki tespit edilemiyor ama insansız hava araçları var. Onlarda mı göremiyor?"