Hollanda'nın Metro gazetesi köşe yazarlarından Ebru Umar, Türkiye'nin Rotterdam Başkonsolosluğu'nun muhbirlik çağrısıyla ilgili kaleme aldığı yazı üzerine, önceki gün Aydın'da gözaltına alındı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hakaret ettiği iddiasıyla mahkemeye çıkan ve adli kontrol şartıyla serbest bırakılan Umar'a yurtdışı çıkış yasağı getirildi.
Sputnik'e konuşan gazeteci Umar, Hollanda'ya dönemediği için kurumunun duruma sabır göstermesini umduğunu söyledi. "Bir gazeteci olarak yalnızca bilgisayara ihtiyacım var" ifadelerini kullanan Ebru Umar "Ama Hollanda'da fiziksel olarak bulunmam gerekiyor. Yapacak röportajlarım, başka işlerim var. Şu anda ne yapacağıma dair hiçbir fikrim yok" dedi.
'HAKARETİN TANIMI KÜLTÜRLERE GÖRE DEĞİŞİR'
Gazeteci Umar, Türkiye'de basın özgürlüğü olmadığını belirterek şunları söyledi:
"Bunu söyleyen ve ilk fark eden kişi ben değilim. Türkiye'de çok sayıda gazeteci cezaevinde, gazetecilere açılmış 2 bin civarında dava var. Şaka gibi! Şu anda bu şakayı bana da yapıyorlar. Türkiye'de basın özgürlüğü yok. Bunu ispatlamak için benim durumuma da gerek yok. Bu durumda birçok insan var."
'TÜRKİYE İLE İLİŞKİLERİ GELİŞTİREN AVRUPA FIRSATÇI DAVRANIYOR'
Türkiye'de basına yönelik sansür ve hak ihlallerine rağmen Avrupa ülkelerinin Ankara yönetimiyle ilişkilerini geliştirmesi hakkında da değerlendirmede bulunan Umar, ülkeler arasındaki ilişkilerde paranın ve siyasetin belirleyici olduğunu, fırsatçı davranıldığını ifade etti.
Yurtdışı yasağının kalkması ve Hollanda'ya dönmesi halinde, Türkiye'ye tekrar gelip gelmeyeceği sorusunu yanıtlayan Ebru Umar "Burada bulunmayı, buradaki yaşantımı seviyorum. Şimdi işler biraz değişti" dedi.