Sivil toplum kuruluşlarına bu yönde e-mail ulaşması halinde mesajların kimden geldiğini, gönderenlerin isimleri ve yazdıkları tespit edilerek e-posta yoluyla Rotterdam Başkonsolosluğuna gönderilmesinin istendiğinin de ifade edildiği önergede, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'ndan şu sorulara yanıt istendi:
‘BAŞSAVCILIK YETKİSİ KİMDEN ALINDI?'
— Rotterdam Başkonsolosluğu'na, suçları takip etmek için ‘bir nevi' Cumhuriyet Başsavcılığı yetkisi kim tarafından, hangi yasal dayanakla verilmiştir?
‘BAŞKONSOLOSLUĞUN KENDİ İNSİYATİFİ Mİ?'
— Rotterdam Başkonsolosluğu'nun, Cumhurbaşkanına hakaret eden vatandaşların ihbar edilmesini istediği ve sivil toplum örgütlerine attığı bu e-mail, kendi inisiyatifi midir?
‘DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI'NIN HABERİ VAR MI?'
— Bundan Dışişleri Bakanlığı'nın haberi var mıdır? Yurtdışında yaşayan vatandaşlarını böyle bir kontrol ve izlemeye tabi tutmak gibi bir emir nereden alınmıştır?
‘NASIL BİR YOL İZLENİP ÖNLEM ALINACAK?'
— Vatandaşları ayrıştırıcı ve düşmanlaştırıcı talep üzerine Başkonsolosluğun, vatandaşlarımıza farklı tavır ve tutum sergileyeceği yönündeki yargıları ortadan kaldırmak için nasıl bir yol izlenecektir?
‘MUHBİRLİK İSTEMEK HUKUK DIŞI DEĞİL Mİ?'
— Benzer taleplerin diğer Başkonsolosluk ve elçiliklerden gelip gelmediği yönünde şikâyet ya da bilgi kendilerinde mevcut mudur?
— Türkiye Cumhuriyeti'nin herhangi bir Başkonsolosluğu'nun vatandaşlarından muhbirlik yapmasını istemesi hukuk dışı değil midir? Bu yönde bir adım atılacak mıdır?"
Muhbirlik istemek hukuk dışı değil mi?