Listede, önceki yıla göre iki basamak geri düşen Türkiye, örgütün yayınladığı ‘basın özgürlüğü haritasında’ kırmızı ile renklendirilen ülkeler arasında yer aldı. Basın özgürlüğü konusunda Türkiye; Uganda, Tanzanya, Kenya, İtalya, Yunanistan gibi ülkelerin gerisinde geri kaldı. Örgütün geçen yılki raporunda 152. sırada yer alan Rusya da 4 sıra yükselerek Türkiye'yi geride bıraktı.
Listenin tepesinde ise sırasıyla Finlandiya, Hollanda, Norveç, Danimarka ve Yeni Zelanda yer aldı. ABD geçen yıl 49.’yken bu yıl 41.’liğe yükseldi. Almanya 16. sıraya yerleşti. Listenin son sıralarında da Çin, Suriye, Türkmenistan, Kuzey Kore ve Eritre bulunuyor.
#ClassementRSF 2016: la #LibertéDeLaPresse souffre d'un climat de peur généralisée. https://t.co/B2QVr3xkUb pic.twitter.com/l8qE69i9bE
— RSF (@RSF_inter) 20 Nisan 2016
Raporda dünyada ‘medya özgürlüğüne duyulan saygıda büyük ve ürkütücü bir kayıp yaşandığına’ dikkat çekildi. Bu kayba Mısır ve Türkiye gibi ülkelerde otoriter eğilimlerin, Polonya'daki gibi hükümetlerin kamu medyası üzerindeki artan kontrollerinin, Yemen, Libya, Burundi gibi ülkelerdeki savaş ve iç savaşların neden olduğu kaydedildi. Dini ideolojilerin ve oligarkların artan etkisinin de medya üzerindeki baskıyı artırdığı ifade edildi.
Raporun Türkiye bölümünde ise ‘Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın medyaya karşı bir saldırı başlattığı, gazeteciler ve sosyal medya kullanıcılarına ‘Cumhurbaşkanı’na hakaret’ gerekçesiyle davalar açıldığı, internet erişiminin sistematik olarak sansür edildiği, medya ve sivil toplumun bütün baskılara karşın Erdoğan’ın baskıcı tavrına direndiği’ görüşüne yer verildi.