Komisyon, Türkiye'nin vizesiz seyahat için gerekli olan 72 kriterden kaç tanesini daha yerine getirmesi gerektiğini tam olarak belirtmezken, daha fazla çalışma yapılması gereken bazı alanlar olduğuna dikkat çekti.
Bu alanların arasında birikmiş sığınma başvurularının azaltılması, bütün mültecilere işgücü pazarına yasal giriş izni verilmesi, yüksek göç riski olan ülkelere karşı vize şartlarının güçlendirilmesi, temel hakların korunması için gerekli önlemleri almak ve Türkiye'nin tanımadığı AB üyesi Kıbrıs vatandaşlarına yönelik ayrılıkçı uygulamalara son verilmesi bulunuyor.
Avrupa Komisyonu aynı zamanda Ankara'dan Türk vatandaşları ve üçüncü ülke vatandaşlarının tüm AB ülkelerinden geri kabulü konusunda iyileşme göstermesini ve böylece AB-Türkiye Geri Kabul Anlaşması'nın 1 Haziran'dan itibaren etkin olmasını istedi.
Başbakan Ahmet Davutoğlu dün yaptığı bir açıklamada Ankara'nın AB ile anlaşmada tüm şartları yerine getirdiğini ve Avrupa'nın kendi şartlarını yerine getirmemesi durumunda anlaşmayı terk edeceğini söylemişti.
JUNKER: TÜRKİYE GEREKLİ ADIMLARI ATARSA…
Avrupa Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker, Davutoğlu ile buluşmasının ardından vize kriterlerinin ‘hafifletilmeyeceğini' kaydetmişti.
Juncker, "Komisyon Türkiye için üçüncü vize serbestisi raporunu 4 Mayıs'ta açıklayacak ve eğer Türkiye geri kalan kriterleri yerine getirmek için gerekli adımları atarsa rapora Türkiye'nin vizesiz seyahat ülkeler listesine alınması için yasal teklif eşlik edecek" dedi.