Google, 2004 yılında taradığı kitapların belli kısımlarını internetteki veri tabanında aranabilir şekilde paylaşıma sokmaya başlamış, Authors Guild adlı yazarlar topluluğu da 2005'te şirketi kitapları yazarlarından izinsiz tarayarak telif haklarını ihlal ettiği gerekçesiyle dava etmişti. Ekim 2015'te Yargıtay 2. Dairesi, taranan yaklaşık 4 milyon kitabın kısıtlı bölümlerini internet ortamında paylaşmasının kamu yararını gözettiği gerekçesiyle Google lehine karar vermişti.
ABD Yüksek Mahkemesi, Authors Guild'in Google'a açtığı ve şirketin haklı bulunduğu davayı yeniden ele almayacağını açıkladı.
'YAZARLAR İÇİN BÜYÜK KAYIP'
Authors Guild'in Başkanı Roxana Robinson, eserleri ticari amaçlar için kopyalanan yazarlarının zararlarının tazmin edilmesi gerektiğine inandıklarını söyleyerek, "Bugün yazarlar büyük bir kayıp yaşamıştır" ifadesini kullandı.
No SCOTUS for AG v Google. Thx to our supporters, we'll keep fighting to protect copyright & authors' interests. https://t.co/B4OnDseWFY
— Authors Guild (@AuthorsGuild) 18 Nisan 2016
Google Kitaplar adlı veri tabanında, milyonlarca kitap içinde arama yapılabiliyor ve bu kitaplardaki kısa pasajlar ve belirli sayfalar okunabiliyor. Veri tabanında bulunan kitapların bir kısmını artık telif hakkı kanunuyla korunmayan eski eserler oluştursa da, bir kısmı da yeni basım yapıtlardan oluşuyor. Teknoloji devi, 'dijital çağda bir kart fihristi' olarak tanımladığı veritabanının eserlerin adil kullanımının dışına çıkmadığını savunuyor.