Beşiktaş Belediyesi tarafından Maçka'da düzenlenen Şairler Parkı'nda bundan böyle Ataol Behramoğlu'nun heykeli boy gösterecek. RS FM'de yayımlanan Burası Türkiye programına bağlanan büyük şair, Murat Erdin'in sorularını yanıtladı.
'Şairlerin, yazarların, sanatçıların, bilimadamlarının ya da siyasetçilerin iki yaşamı olduğunu, bunlardan birinin toplum önündeki, diğerinin ise özel yaşamı olduğunu' belirten Behramoğlu, heykelini diken Beşiktaş Belediyesi'ne teşekkür etti.
'ŞİİR ADINA ONUR DUYDUM'
Behramoğlu, 'şiir adına, çalışkanlık adına onur duyduğunu' kaydederek, 'Şairlik bir yazgıdır, meslek değildir kader gibi bir şeydir. Önemli olan o kadere layık olmak' diye konuştu.
Ataol Behramoğlu şöyle devam etti: "Heykeltıraş arkadaşlarım Ali Zafer ve Derya hanım muhteşem bir çalışma yaptılar. Şairler Parkı'na gittiğimiz zaman öğrenciler genç arkadaşlar da geldiler. Gençlerin bir şairin iki dizesini bilmesi bile dil bilincini ve yaşama ilişkin dünyasını güçlendirir."
'BÜYÜK ULUSLAR ŞAİR VE YAZARLARINA SAHİP ÇIKAR'
Büyük ulusların kendi şair ve yazarlarına sahip çıkan toplumlar olduğunu söyleyen Behramoğlu Rusya'dan örnekler verdi:
"Moskova denildiği zaman benim ilk aklıma gelen Mayakovski heykelidir. Ardından Rus Yazar Maksim Gorki'nin, Aleksandr Sergeyeviç Puşkin'in heykeli aklıma gelir. Toplumların bilincini ve duygusunu güçlendirenler şairlerdir. Rusya'da Puşkin'in bir dizesini bilmeyen bir öğrenci yoktur. Rusça bilen herkes Puşkin'in ‘Seviyordum Sizi' şiirini bilir. Türkiye'de sokağa çıksanız Orhan Veli'nin adını duymayan birçok kişiye rastlarsınız. Böyle bir ülkenin geleceği olamaz."
Beşiktaş'taki Şairler Parkı'nda Ataol Behramoğlu'nun yanı sıra Melih Cevdet Anday, Necati Cumalı, Orhan Veli Kanık, Neyzen Tevfik, Behçet Necatigil ve Özdemir Asaf gibi şairlerin heykelleri de bulunuyor.