Rusya, füze savunma sistemi S-300'lerin ilk partisini, ambargonun kaldırılmasının ardından İran'a teslim etti. İsrail, ABD ve Suudi Arabistan, 2007 yılında imzalanan anlaşmaya karşı çıkmıştı. İran'ı bölgede sıkıştırmaya yönelik hamleler devam ederken, S-300'ler nasıl bir etki yaratacak?
Savunma kapasitesini ciddi ölçüde geliştiren S-300 füzelerinin, İsrail ve Suudi Arabistan'ın İran'ı vurma tehditlerini bertaraf ettiği için rahatsızlık yarattığını belirten Güneş, "İran'ın diğer silah programları ve nükleer programını engelleme konusunda, İsrail her seferinde bu ülkeyi vurma tehdidinde bulundu. Aynı şey daha dolaylı bir biçimde de, Suudi Arabistan tarafından dile getirildi. İsrail'in ‘Tel Aviv'den orta menzilli füzelerle tesislerinizi vururuz' türünden askeri tehditlerinin hiçbir geçerliliği kalmamış oldu. İsrail'in artık doğrudan kapsamlı bir hava operasyonu, bir vadede de kara operasyonu yapması gerekecek İran karşısında bir laf söyleyebilmek için. Bir de gizli nükleer silahı var ama bu da yine bu savunma sistemiyle büyük ölçüde anlamsız hale gelmiş oluyor" değerlendirmesinde bulundu.
Washington'ın son 1.5 yılı kapsayan politikaları nedeniyle bölgedeki müttefikleri İsrail, Türkiye, Suudi Arabistan ve Katar ile uyuşmazlık yaşadığını belirten Güneş, bu ülkelerin Kasım ayında yapılacak seçimlerde Obama'nın gitmesini istediklerini kaydetti. Güneş'e göre, ABD'deki seçimlerin ardından İran karşıtı ülkelerin faaliyetlerini artırması güçlü bir ihtimal.
GERİLİMİN TIRMANMA İŞARETİ: ANKARA VE RİYAD, İSRAİL İLE YAKINLAŞIYOR
Güneş, "Bütün bu gelişmeler bize, anti İran cephenin faaliyetlerini artırdığı ve Kasım'dan sonra İran ile karşıtları arasındaki ilişkilerin daha da gergin bir noktaya çıkacağını gösteriyor" dedi.