Boko Haram militanları, Dünya’nın yuvarlak değil değil düz olduğuna inanıyor. Militanlar yağmurun da Allah’ın ilahi takdiri sonucu yağdığını iddia ediyor. Bu yüzden okullarda ‘bu iddiaların tersini’ öğreten coğrafya öğretmenleri, güvenlik yetkilileri ve üst düzey siyasilerden sonra suikasta uğrama tehlikesiyle karşı karşıya olan en büyük meslek grubu haline geldi. Nijerya da 'coğrafya öğretmenleri için en tehlikeli ülke' olarak nitelendirilmeye başlandı.
Raporun, Boko Haram’ın Borno eyaletindeki Çibok’tan 200’den fazla kız çocuğunu kaçırmasının 2. yıldönümünde yayınlanması da dikkat çekti.
Polisin 2009’da öldürdüğü Boko Haram lideri Muhammed Yusuf, BBC’ye verdiği bir röportajda Batılı eğitimin İslam değerlerine zıt olduğunu savunmuştu. “Yağmuru Allah’ın yarattığına inanırız” diyen Yusuf, evrim ve Dünya’nın yuvarlak olduğu ‘iddialarına’ da kesin bir dille karşı çıkmıştı.
NİJERYA'DA 1274 REHİNE OPERASYONLA KURTARILDI
Bu arada Nijerya'da örgütün rehin aldığı 1274 kişi kurtarıldı. Ordu sözcüsü Sani Usman, pazartesi günü Kamerun ve Nijerya askerlerinin Borno eyaleti çevresindeki sınır köylerinde bulunan Boko Haram kamplarına operasyon düzenlediğini açıkladı. Operasyonda 22 Boko Haram militanının öldürüldüğünü, örgütün 3 üst düzey komutanının da tutuklandığını belirten Usman, askerlerin örgütün rehin tuttuğu 1274 kişiyi de kurtardığını kaydetti.
Nijerya'nın kuzeyinde faaliyet gösteren örgüt, geçen yıl ocak ayından itibaren eylemlerini ülkenin sınır komşuları Kamerun, Benin, Çad ve Nijer'e de kaydırmıştı. Bu ülkeler, Şubat 2014’te bölgesel tehdit haline gelen Boko Haram'a karşı yaklaşık 10 bin asker görevlendirme kararı almış, askerler ancak bu yılın başında göreve başlayabilmişti.
Boko Haram, 160 milyon nüfusuyla Afrika'nın en büyük ülkesi olan Nijerya'da 2000'li yılların başından beri faaliyet gösteriyor. Örgütün, lideri Muhammed Yusuf'un gözaltındayken ölmesinin ardından 2009'da düzenlemeye başladığı kitlesel şiddet eylemlerinde şimdiye kadar 17 bine yakın kişi hayatını kaybetti.