Türkiye'nin Kıbrıslı Türklerle iyi ilişkileri olduğunu söyleyen Akıncı, Kıbrıslı Türkler olarak Türkiye'den her zaman destek gördüklerini, herhangi bir zorlukla karşılaşmadıklarını ve karşılaşmayı da beklemediklerini dile getirdi.
Akıncı, Kıbrıslı Türklerin, 2004'te Kıbrıs sorununun çözüm planı için düzenlenen referandumda 'evet' demesine rağmen KKTC'nin AB üyeliğine alınmadığını, ancak çözüm planını reddeden Kıbrıslı Rumların AB üyesi yapıldığını vurguladı.
'GARANTİLER KONUSU SÜREÇ SONUNDA ELE ALINACAK'
Kıbrıs'ta fiziki bir bölünmüşlüğün yanında toplumların mantalitesinde de bölünmüşlüğün bulunduğunu dile getiren Akıncı, bunun kısa sürede aşılacak bir sorun olmadığını, "Kıbrıslı Rumların adanın tümünün hakimi olduğu" gibi bazı anlayışların değiştirilmesi gerektiğine işaret etti.
'ÇÖZÜM İÇİN BELKİ DE SON ŞANS'
Kıbrıs'ta çözüme yönelik liderler arasında iyi bir kimya olduğunu ve bu sayede daha kolay ilerleme kaydedildiğini ifade eden Akıncı, "Rum lider ile aynı nesle aitiz. Kıbrıs'ta mevcut neslin çözüm bulması, bir federasyon temelinde çözüm bulunması için belki de son şans. Bu nedenle çözüm için bu şansın tepilmemesi gerekir" diye konuştu.
Muhtemel bir çözümün sadece Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rumlar arasında değil, Türkiye-Yunanistan ve Türkiye-Avrupa Birliği ilişkilerinin iyileşmesine katkı koyacağına inandığını söyleyen Akıncı, AB'nin çözüm için destek vermeye hazır olduğunu beyan ettiğini, bu çerçevede Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier'in davetinden çok memnun olduğunu sözlerine ekledi.